Премиерът Бойко Борисов: Не работят само тези, които не искат! Безработицата е на 4% (обзор)

Премиерът Бойко Борисов коментира новата бюджетна рамка преди заседанието на Министреския съвет и подчерта, че заради добрата работа на приходните агенции, в хазната има 3 млрд. лв. повече. Снимка Пламен Стоименов

България е с най-ниски нива на контрабанда и на трето място в ЕС по най-нисък външен дълг

БВП стига до 130 млрд. лв.

Безработицата отиде на 4%, на практика не работят само тези, които не искат. Това заяви преди началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов. Той коментира новата бюджетна рамка и обяви, че са предвидени и 60 милиона лева допълнително за Спешната помощ: „Нека тези пари да стигнат до сестрите лекарите и да им се повишава възнаграждението. Не само съм поел личен ангажимент за построяването на клиниката в „Пирогов”, но също и за цялостното саниране на сградата”.

Това, което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем”, посочи премиерът.

„В началото на мандата поехме ангажимент БВП да мине 110 милиарда лв., а в момента сме на близо 119 милиарда и до края на мандата ще стигне 130 милиарда”, допълни Борисов. Министър-председателят определи това като най-видния показател как се развива държавата. „Искам да ви кажа за външния дълг, където имаше много спекулации. Ние сме трети в ЕС по нисък външен дълг. По времето на управлението тези 3 години външния дълг намаля от 28% до края на мандата сме планирали да е 19,5%. Това показва отговорността към следващите поколения и, че харчим толкова, колкото изкарваме”, каза Борисов. Той припомни, че в момента България е държавата с най-ниска контрабанда на цигари в ЕС, а това се дължи на добрата работа на приходната агенция, ДАНС, МВР и прокуратурата: „Битката с корупцията- в момента сме държавата с най-ниска контрабанда от 3,4% на цигари в ЕС. С 3 милиарда лева повече пари има в бюджета вследствие на това.

Коментари

Задължително поле