Премиерът Бойко Борисов: Обединяваме Балканите скромно, без да се хвалим (обзор)

На българското председателство на ЕС гледаме и като на наше, защото е балканско, подчерта Алексис Ципрас

Правим смесена компания за управление на проекта

 

В 10.30 часа навръх официалния празник на България Съединението бе подписан Меморандум за изграждането на жезопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“ между Република България и Република Гърция.

„С колегата Ципрас сме скромни хора и не си поставяме свръхочаквания. Затова с присъщата си скромност започваме с по-простички неща. Имаме ли Белград – София магистрала, строи ли се? Догодина ще стане! Имаме ли скоростна жп линия? Догодина сигурно ще стане! Имаме ли с Истанбул магистрала и жп линия? Имаме! Имаме ли със Солун жп линия и магистрала? Привършваме! Имаме редкия шанс Егейско море, с всичките си пристанища, да бъде свързано с двете черноморски наши пристанища и с русенското пристанище. Стигнахме до извода, че е по-добре да обединим икономиките, а след това вече лесно ще стигнем до извода кой е най-велик”. Това бе отговорът на премиера Бойко Борисов на въпрос на „Труд” може ли денят на българския официален празник Съединението да се превърне в ден на обединение на Балканите.

Борисов бе на двудневно работно посещение в Кавала, където в присъствието на премиерите на България и Гърция транспортните министри на двете страни Ивайло Московски и Христос Спирдзис подписаха меморандум за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе” .

Интермодалният транспортен коридор е скоростна железопътна линия. Тя трябва да свърже пристанищата Солун-Кавала-Александруполис с Бургас, Варна и Русе през Свиленград. На всички пристанища ще има мултимодални терминали за превоз на стоки по автомобилен, железопътен и речен път.

В България участъкът от Свиленград през Нова Загора до Карнобат вече е модернизиран. Остава модернизацията на трасето Карнобат-Варна-Русе. Прогнозната цена на българския участък е 1,7 млрд. евро. Гръцкият участък е на стойност около 4 млрд. евро. Коридорът няма да конкурира стратегическия Коридор № 8 от Италия през Албания и Македония до България.

За реализацията на мултимодалния коридор ще бъде създадена българо-гръцка проектна компания, чрез която двете държави ще могат съвместно да кандидатстват за финансиране. Вече е поискана среща с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц за уточняване на модела, по който да се създаде компанията.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че проектът ще бъде защитен пред Европейската комисия. ”С Алексис можем да играем важна роля за обща балканска политика, която да се води”, посочи премиерът и добави, че през месец октомври ще бъде поискана среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на която да бъдат представени идеите за развитие на региона и да се търси подкрепа.

В отговор на въпрос от гръцки журналист какво ще каже на Жан-Клод Юнкер, когато се срещнат, Борисов посочи: „На Жан-Клод Юнкер, като на наш стар приятел, ще му кажа, че преди 100-тина години, друга част на Балканите преди 20, сме се били и убивали и нищо позитивно не е произлязло. Историята си е история, всеки държи на националните си ценности, но сега всички сме част от голямото европейско семейство, а други държави искат да влязат в него. „С Алексис Ципрас можем да играем важна роля за една балканска политика, която да се води в ЕС”, увери българският премиер.

Алексис Ципрас поздрави премиера с официалния празник на страната ни - Съединението. Той съобщи, че в началото на октомври предстои четиристранна среща във Варна, в която ще участват Гърция, България, Румъния и Сърбия.

„На предстоящото българско председателство на ЕС, гледаме и като на наше председателство, защото това е балканско председателство”, каза още Ципрас.

 

Алексис Ципрас:

Свързваме Дунав с Егейско и Черно море

02_02Даваме нови шансове за икономическия тласък на двете страни. Проектът за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“ не е просто един инфраструктурен проект. Това е проект с огромно значение, който удовлетворява нужди от десетилетия наред, привлича нови инвеститори и производствени предприятия. Става въпрос за един много важен проект, който свързва по същество Егейско море с Дунав и Черно море.

Сътрудничеството между България и Гърция е от особено значение, тъй като така постигаме позитивни резултати по редица кардинални въпроси. За това можем да бъдем пример за подражание.

Меморандумът е важен не само за развитието на двете страни, но и на региона. В областта на енергетиката също откриваме нови хоризонти. Такава среща ще се състои утре (б.р. днес) в Александруполис.

Що се отнася до съвместното справяне с кризи, като тази с бежанците, мога да твърдя, че имаме сътрудничество и по този начин откриваме нови хоризонти.

 

Бойко Борисов:

От барутен погреб ще станем проспериращ регион

02_01Искаме да покажем на Европа, че Балканите от един барутен погреб ще станат проспериращ регион.

И ние гледаме на председателството на ЕС като Балканско, имаме реален шанс да покажем, че на Балканите има политически елит. Ще направим, така че Балканите да станат проспериращ регион. С жп линията - един проект между две държави, автоматично на 2-3 октомври във Варна присъединяваме и приятелите ни от Сърбия и Румъния.

Виждате голямата разлика между България и Румъния и другите балкански страни само за 10 години членство. Може да не сме идеални, но в пъти сме по-добри, отколкото преди 10 години като държава. Ние сме надеждна граница на ЕС, заедно с Гърция.

Когато Европа е единна, има просперитет, където има проблеми, кризата се усеща веднага.

С даването на старта на проекта за железопътната връзка Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе продължаваме съединяването на транспортните и енергийните хъбове, развитието на бизнеса, на движението на хора и капитали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България