Премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия: ГЕРБ са като своя жена, виждаш по-русо, но по-добро няма (обзор)

На излизане от студиото на Нова телевизия Борисов си направи селфи с една от жените, отговаряща за чистотата в медията. Снимка от фейсбук

Правителството няма нищо общо с избора на Иван Гешев за главен прокурор, категоричен е министър-председателят

“Правителството няма нищо общо с избора на Иван Гешев за главен прокурор. В историята ще се напише, че по времето на президента Румен Радев беше избран главен прокурор Иван Гешев. Защо това нещо да се залепи към ГЕРБ? С какво ние сме помогнали за този избор? Всичко е в ръцете на президента.” Това обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова Телевизия.

За блокадата на “Орлов мост”

На въпрос дали одобрява затварянето на кръстовището на “Орлов мост” от протестиращите той отговори по следния начин: “Дали одобрявам протестиращите да затворят най-натовареното кръстовище в София - категорично не.” Премиерът обясни и защо МВР не са допуснали хората от протеста и контрапротеста да се съберат на едно място. “Да се окървави целия този ден, щеше да е отвратително. Бяха взели повече мерки този ден. Не е вярно, че е имало повече полиция от преди. МВР са си взели мерки.”

По повод призива на Росен Плевнелиев президентът Радев да не подписва указа за назначаването на избрания Иван Гешев, премиерът заяви: “Това е негова работа на Росен Плевнелиев да коментира. Законът е такъв ВСС с 20 на 4 гласа е избрал този кандидат за главен прокурор. Кога президентът ще го подпише не е наша работа. Можем само да чакаме.”

Борисов за пореден път каза, че “би било лицемерно той да предложи кандидат за главен прокурор.” “Едно правителство може да изпрати юрист, който харесва то. Харесвам си Виктор Николаев например. Приемаме, че вчера беше избран той. И утре той отива да повдига обвинение на Корнелия Нинова. Обществото щеше ли да вярва на един партиен кандидат?”, попита премиерът.

За изборите

“Това ни е най-евтината кампания, изхарчили сме толкова, колкото е в рамките на позволеното, без дарения от фирми или физически лица, само от партийната субсидия”, обяви премиерът.

Борисов коментира и дали ГЕРБ са омръзнали на избирателите. “Нормално е да омръзнем, ама това е като своя жена или свой мъж - омръзне ти за момент но после си викаш: “По-добро от това няма.” Може нещо за момент да ти се види по-русо, по-хубаво. Но след това... Леко, леко си се примъкваш вкъщи и си мълчиш.”

,Провокиран, че в много градове се очакват балотажи, за разлика от изборите през 2015 г., премиерът коментира: “Хубаво е да има балотажи, защото това е демокрацията. Има хора в партията, с които ще се разделим, защото са компрометирали името на партията. Колкото повече конкуренция има, толкова ГЕРБ ще става по-силна като партия. Но искам да подчерта, че партията ще е безкомпромисна към всеки, който започне да се чувства като дерибей.”

За ГЕРБ и БСП

“За мен е важно ГЕРБ да бъде първа политическа сила. Важно е колегите от Патриотичния фронт също да се справят добре. Иначе в София нямаме пряк сблъсък с БСП, те са кукувици.

Работил съм за всички градове по равно. Да, винаги в София се помага най-много, защото тук живеят два милиона души. Когато станах кмет, вие идвахте на работа по един коларски път (към водещите в сутрешния блок, б.р.). Къде беше Северната, къде беше Западната тангента? Че ние не сме спрели да работим! Всичко правя със сърце и душа и зная, че накрая ще бъде разкошно! Ами със ''Струма'' вече влязохме в планината. Когато направих Дунав мост-2 и отидоха да го откриват Михаил Миков и Пламен Орешарски без да ме поканят - това беше срамота”, каза още Борисов.

“Зелените” ни топят в Брюксел за AM “Струма

На въпрос дали има проблем с европейското финансиране на участъка от магистрала “Струма” в района на Кресненското дефиле, министър-председателят коментира: „ Поел съм ангажимент да докарам “Струма” от двете страни на Кресна”.

Той прогнозира, че до края на 2020 година ще е изпълнил този ангажимент.

“Оттам нататък със зелените, които надявам се, са наши приятели, искам да седнем и да проведем открит дебат пред хората и да запитаме дали не е по-добре да направим каквото ние предлагаме. Или това, за което те продължават да ни топят в Брюксел - те (“еколозите” - б.а.) искат да я качат (магистралата - б.а.) в планината горе по върховете и да я оскъпят с милиарди. Не е ли по-добре с тези пари да си достроим “Хемус”, да направим пътя от “Хемус” до Русе, отсечката Враца - Монтана - Видин - това са пари на българските данъкоплатци”, каза още премие­рът.

За приятелите и хобито

“Аз приятели нямам и съм го казвал, защото те започват да злоупотребяват”, обяви премиерът. Той разказа и какво прави като му гостува внукът. “Рисувам човечета като дойде внука някоя вечер. Той рисува и аз му показвам така - ръчички и краченца”. Попитан за хобито Борисов обясни, че кучетата са му любимите. “В двора ми в Банкя са 3, в Бояна съм си взел 2.”

На въпрос с кого се чува най-рано, той отговори: “Най-рано ми звъни винаги дежурният по МВР, всяка сутрин около 6, 6:30. Днес говорих и с главния секретар за затварянето на “Орлов мост”. “Не може да се разхождаш по “Орлов мост” и да говориш за върховенството на закона.”

“Любимата ми улица е “Граф Игнатиев”, в сегашния вариант. Живеех дълги години на ъгъла на “Любен Каравелов” и “Граф Игнатиев” и помня каква разруха беше там десетилетия. Трамваят го чувах от Руски паметник, като идваше толкова тракаше, не че слухът ми е голям...”, разкри Борисов.

За интригите

“Валери Симеонов и Цветан Цветанов са дует сега. Цветанов обича да дава интервюта напоследък”, каза премиерът. Той отхвърли твърденията на Цветанов, че ГЕРБ отстъпва смесените райони на ДПС. “Глупост е това, водим с тях битка. ТЕЦ “Варна” не е пример за обвързаност между ГЕРБ и ДПС. Каква е тази обвързаност? Става дума за енергетиката. Нека всеки си гледа работата. Те имат право да говорят какво си искат, аз имам право да не им обръщам внимание. Прекрасно ги познавам и двамата.”

Премиерът отрече изявления от партньорите му във властта да влияят на стабилността на управлението.” Нападките от Симеонов не заплашват стабилността на управлението. Той се изказва срещу мен, аз не съм казал нищо срещу тях. Ако искат да стоят във властта. Имаме подписано споразумение, прекрасно. С Каракачанов работим добре.”

“Не обръщам внимание, защото преди избори лидерите на партии “минават на друго ниво” и да бъдат забелязани “правят какви ли не неща”. Така ни подредиха хората, всяка партия и лидер носи отговорност за себе си. Аз отговарям за ГЕРБ и не съм допуснал в нито една ситуация да се правят щуротии”, подчерта Борисов

За доклада и инвеститорите

“Докладът е подарък на България, не на Бойко. Това е добър сигнал за инвеститорите, не за мен, защото утре ще управлява някой друг”, коментира премиерът препоръката на Европейската комисия мониторингът за България да отпадне.

"Фолксваген" е частна компания. Ние сме си сложили нашата оферта. Само през миналата седмица открихме два завода за автомобилостроене”, обясни министър-председателят.

За Северна Македония

“В Северна Македония се опитват да вземат част от нашата история. Или ще се съобразят с това, или няма да получат подкрепа. Имат още 6 месеца да се поправят. Ние затворихме 4 ядрени реактора за да влезем в ЕС”, така премиерът отговори на въпрос за отношенията ни със съседката.

,Перспективата за Северна Македония остава. Когато България трябваше да влезе в ЕС и НАТО, тогава го наричаха цивилизован избор. В Северна Македония не е така и в Албания не е така. Но те имат още шест месеца да се поправят. Ние затворихме четири ядрени реактори, за да влезем в ЕС”, допълни Борисов.

Коментари

Задължително поле