Премиерът Бойко Борисов пред форума в Сараево: ЕС има достатъчно проблеми, за да изсипем и нашите

„За съжаление ние от Западните Балкани трудно се събираме по-често се вглеждаме какво ни разделя, правим си балкански номера. Това пред ЕС няма да мине“. Така започна изказването си пред участниците в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) премиерът Бойко Борисов.

„Днес ние говорим за бъдещо председателство на Косово на ПСЮИЕ, а Косово ги няма..."

"Не мислете, че с Турция всичко ни е наред, имаме теми, но с Ердоган си говорим, сядаме и решаваме, тема по тема“, каза още българският премиер.

Той не скри недоумението си, че вместо лидерите да се събират и да говорят за икономика, за транспортна свързаност, се оказва че на срещата на ПСЮИЕ в Сараево „Прищина я няма“. „Само се чудим за какво да се хванем“, не скри недоволството си Борисов.

„ЕС си има достатъчно проблеми, че да изсипем и нашите. Необходими са смели политици - не става едно вкъщи, друго навън. И ние имаме спорове с Република Северна Македония, но със Заев направихме много за да ги преодолеем, комисиите ни работят, историците могат да спорят, политиците трябва да решават споровете“, подчерта в изказването си премиерът ни.

Той бе категоричен, че „Балканкият манталитет в ЕС не върви, там искат резултати.“

Борисов коментира и изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич. „На Ивица Дачич не му било приемливо мойто изказване? Анна - ако имаше нещо неприемливо защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен... но от това най - малко Сърбия ще има полза и още по - малко сръбският и българският народ, подчерта премиерът.

Коментари

Задължително поле