Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Премиерът Бойко Борисов: 1000 лв. за всеки медик на първа линия (обзор) Правителството няма да допусне спекула с цените

Премиерът Бойко Борисов увери, че с президента Румен Радев ежедневно ще разговарят и ще си обменят разчети и мерки.

„В интерес на всички е да изпълняваме ограничителните мерки и указанията на властите”, призова президентът Румен Радев

По 1000 лв. ще получи всяко медицинско лице, което е на първа линия на борбата с коронавируса – лекари, медицински сестри, лаборанти. Това обяви премие­рът Бойко Борисов след среща с президента Румен Радев.

„Все пак трябва да сме предпазливи към следващите мерки. Бизнесът – малкият и средният трябва да бъдат подпомагани, но много внимателно трябва да следим резервите на държавата”, добави премиерът.

„Паралелно с това през социалния фонд (Европейският социален фонд – б. а,), всички, които излизат в болнични или фалират, ще могат да бъдат защитени”, каза още Борисов.

„Всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да можем действително да защитим държавата. Тези, които искат да използват кризата за популизъм и казват само „Дайте, дайте, дайте” е редно да чуят следното: Функционирането на държавата идва от данъците. Когато не се плащат данъци, няма как да се плащат заплати и пенсии”, обясни министър-председателят. В събота той увери, че правителството няма да допусне спекула с цените и има готовност да наложи таван.

Той съобщи, че ежедневно ще се предоставят на президента всички отчети и информация, която излиза.

„Народът трябва да усети консолидацията на всички институции. Нека се мобилизираме и заедно излезем от кризата”, призова Борисов.

„Моят призив е да не се подаваме на паника. Българските институции работят във форсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички е да изпълняваме ограничителните мерки и указанията на властите”, категоричен беше президентът Румен Радев.

На извънреден брифинг в Министерския съвет правителството обяви социално-икономическите мерки, които ще предприеме:

 

Социално-икономически мерки на правителството

1. Правителството е готово през Националния осигурителен институт да поеме 60% от заплатата на служители, които се налага да бъдат съкратени заради затруднения на бизнеса заради ограничителните мерки. Помощта ще е в срок един месец.

2. Хранителните магазини могат да наемат част от хората, които трябва да бъдат съкратени, чрез граждански или втори трудов договор.

3. Българската банка за развитие (ББР) ще обяви специална ликвидна подкрепа за бизнеси, които страдат от липса на достатъчно средства. Държавата е готова допълнително да подкрепи с пари тази линия на ББР.

4. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще обяви линии за подпомагане, които могат да се ползват от България.

5. Удължава се срокът за подаване на годишните финансови отчети и срокът за плащане на местните данъци с отстъпка – до 30 юни.

6. От полунощ във вторник срещу сряда спират всички полети от Италия и Испания. В случай на нужда от евакуация на българи, „България ер” ще организира полети.

7. Правителството създава специален логистичен център към оперативния щаб, който да разпределя предпазни облекла и маски, медикаменти, не само към болниците, но и за социални служби, полиция.

8. 20 млн. лв. ще бъдат отделени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за плащане на извънредните 1000 лв. на месец за медиците, които имат досег с COVID-19.

9. 20 млн. лв. ще бъдат дадени на общините за разширяване на социалния патронаж.

10. От първи юни ще бъдат преизчислени служебно всички пенсии.

11. Спират всички процедури на частни или държавни съдебни изпълнители.

12. Във всеки район ще работи по само един нотариус.

13. Забраняват се всички посещения в затворите.

14. Камионите ще продължат да преминават през България, но в конвои и с точно определени места за спиране и зареждане с гориво.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.