Борисов: България и Гърция са били и ще останат приятели

С приветствено слово премиерът Бойко Борисов поздрави участниците на третата среща на върха ЕС – Арабски свят днес в Атина.

Във встъпителната си реч премиерът Борисов акцентира върху важността от създаването на оживен и структуриран евроарабски диалог, засегна темата за западни Балкани. "България и Гърция са били и ще останат приятели. Инфраструктурните проекти ще бъдат развити. С много усилия и оптимизъм пожелавам успех на днешната среща", заяви Бойко Борисов.

Поздравителни адреси поднесоха още премиерът на Гърция Алексис Ципрас, президентът на Кипър Никос Анастасиадис и други политически лидери.

Очаква се срещата на върха да има много широк географски обхват, тъй като участват представители на повече от 30 страни.

От особен интерес са срещите, които ще се проведат през двата дни между присъстващите високопоставени политически лидери, но и общото присъствие в работата на високопоставени представители на Катар и Саудитска Арабия.

Форумът тази година е под наслов „Споделените хоризонти“. По време на двудневната среща 29-30 октомври, ще се дискутира миграционната политика и борбата с бежанската криза, европейските и арабските политики за съседство, климатичните промени, политическият диалог между Европейския съюз и арабския свят както и социалните инвестиции.

Третият евроарабски форум е уникален мост на общуване, който свързва два бързо променящи се светове и създава необходимите платформи на сътрудничество за по-ефективно бъдеще.

Форумът се организира от Al-Iktissad Wal-Aamal Group и Symeon G. Tsomokos SA. в сътрудничество с Икономическия форум на Делфи. Стратегически спонсор е най-голямата строителна компания в Близкия Изток Consolidated Contractors Company (CCC).

„Държим за единството и силата на Европейския съюз. Именно като такива сме много по-подходящи, по-силни и като партньори на Арабския свят. ЕС със своите ценности е пример, който Арабският свят може да вземе за върховенството на закона, правата на жените и децата, особено там където има войни, свободите“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на срещата. Българският премиер посочи, че на първо място са ценностите, които всички трябва да защитаваме, за да работим по-спокойно следващите години.

Пред участниците в срещата на върха в Атина министър-председателят Бойко Борисов припомни, че темата за свързаността на страните от Западните Балкани е поставена отново на масата на преговорите по време на българското председателство на Съвета на ЕС. „Виждам огромни възможности на Балканите като цяло“, подчерта Борисов и заяви, че именно регулярните четиристранни срещи с Румъния, Гърция и Сърбия целят балканският регион да бъде по-конкурентоспособен. По време на форума българският премиер изрази надежда до края на годината да бъде финализирано изграждането на интерконектора с Гърция за втечнен газ и допълни, че това ще бъде един от акцентите му в разговора с гръцкия премиер Алексис Ципрас във Варна на 2 ноември.

По време на форума в Атина българският министър-председател изтъкна необходимостта от създаването на хранителни хъбове на Балканите, с които да се подпомогнат регионите, от които идват мигрантите. „Самата миграционна вълна, която ни залива в Европа и буквално счупи доста държави показва, че ние трябва да помислим за Африка, за тези страни в света, където гладът е проблем“, подчерта Бойко Борисов.

В изказването си пред участниците в срещата на върха ЕС-Арабски свят българският премиер Бойко Борисов посочи отношенията между България и Гърция като пример за добросъседство и отлично партньорство. „Ние никога не водим политика срещу трети страни. С мир, разбирателство, сътрудничество България и Гърция винаги са били пример за добросъседство, независимо от политическите системи, независимо от политическите партии, ние знаем, че с Гърция винаги сме били и завинаги трябва да бъдем приятели“, допълни министър-председателят Борисов. Той добави още, че срещата в Истанбул на лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция е дала добра перспектива за разрешаване на кризата в Сирия с политически средства.

Коментари

Задължително поле