Премиерът Борисов: Два завода в България тестват производство на респиратори

Не ми се занимава повече с президента. СЗО каза , че социалната изолация трябва да продължи, заяви той

Два завода в България тестват произовдство на респиратори за изкуствено обдишване на пациенти с коронавирус и белодробни заболявания. Пробите се извършват както у нас, така и в Западна Европа. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинга в МС.

"Ще разкрия една тайна пред вас. В момента два завода в България тестват респиратори. Пратили сме тези респиратори за допълнителни тестове в лаборатории в Западна Европа. Не, че не вярвам на нашите лаборатории, но друго си е да се каже - проверено е в Германия. Дотук резултатите са отлични. Ако продължава така, ще обърнем много производства за изработване на респиратори, маски, очила", каза Борисов.

"Две от най-високо развитите европейски държави тестваха в лаборатории защитни облекла, произведени в България и поръчват по 10 хиляди бройки, ако може и на ден да произведем. Толкова качествено работят нашите фабрики", добави министър-председателят.

Борисов уточни, че произведените в страната предпазни очила и шлемове също са изпратени в лаборатории за сертификация. "Същите преди ги поръчвахме от Китай", добави премиерът.

Аз експерименти с хората няма и не мога да си правя. Съседът ми на "Дондуков" ме кара това да направя - да кажа: Излизайте всички и вие четирите ще умрете, за да може ние тук да се разхождаме. Няма да рискувам здравето на хората", коментира премиерът по повод изявлението на президента Румен Радев.

"Не ми се занимава повече с президента. Спорът бе решен снощи от СЗО. Ясно и категорично заявиха, че социалната изолация трябва да продължи. Не гледате ли телевизия? Не виждате ли ужаса в Италия, Франция, Ню Йорк, Германия? Ето, германците днес въведоха това, което ние с Младен Маринов направихме преди седмица - въведоха КПП-та", каза Борисов.

"В момента никой в Европа не работи. Нашите заводи имат продукция. Вчера бяхме в Смолян, складовете пълни с бормашини, но няма на кой да ги изнесат. Никой в Европа не търси нищо и не работи. Нещата са свързани. Ако кажа, хайде, излизайте и ще се напълнят дискотеки, кафета и ресторанти. Няма как да направя това", категоричен бе министър-председателят.

На въпрос как ще коментира призивите от ЕС за осигуряване достъп за сезонни работници в Западна Европа Борисов каза:

"В момента дори не сме в пика на болестта. За радост смъртните случаи в България са малко. Тях няма как да ги скрием и изкривим. Даже вчера има повече починали от катастрофи, отколкото от коронавирус. В момента се движим плавно, може би след две седмици ще сме в ада и сега не е време да се говори за сезонните работници. Но все пак, няма да е честно някой да отиде в Австрия и да гледа болни хора, после да се върне у нас заразен и ние тук да се грижим за него".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България