Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Премиерът Борисов за екорекетьорите: Яйцата на „грабливите птици“ се люпят при нас (обзор) Търсят се обезщетения за хората в крайморска Добруджа

Ще поканим европейски лидери, за да видят, че по никакъв начин не сме съсипали природата в Калиакра, посочи премиерът.

Проблемът с „Натура 2000“ се решава във вторник

“Яйцата на грабливите птици се люпят тук, при нас”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод начина, по който е изготвена “Натура 2000” и по повод на това, че България е осъдена от Европейския съд. Той се срещна в неделя с кметовете на засегнатите от “Натура 2000” общини Каварна, Шабла и Балчик. По думите му със сигурност ще се наложи да се плаща и да се правят компенсации. На всички данъкоплатци са парите, които трябва да се дадат, допълни премиерът. До разговор с добруджанските градоначалници се стигна след като в петък и събота напрежението сред местните хора ескалира заради издадена забрана от екомистъра Нено Димов да обработват земите си, да сеят, строят и извършват каквато и да е човешка дейност дори в частните си имоти, тъй като те попадат в природния план. Това пък беше разменната монета, която страната ни е успяла да договори, за да избегне милиони евро глоба за неспазване на европейското законодателство в “Комплекс Калиакра” по “Натура 2000”, некадърно изготвена от екорекетьори в ущърб на станата ни.

“Миналата година се излюпиха АЕЦ “Белене” с милиард и 200 млн. лева, двете американски централи с милиард и 300 млн. лева, КТБ с 3 млрд. и 700 млн. лева. Значи за две години сме платили към 6 млрд. и 700 милиона живи пари и сега да наливаме да се излюпят още ли?”, иронично попита премиерът.

Той увери, че е потърсен малтийският еврокомисар по екологията Кармена Вела, ще се търси и малтийският премиер, както и Жан Клод Юнкер, за да ги поканим, ако трябва да им изпратим и хеликоптер, за да видят, че по никакъв начин не сме съсипали природата.

Заплахите за санкции от няколко милиони лева от Брюксел остават, предупреди екоминистърът Нено Димов на срещата. “Сега сме изправени пред хипотезата – ако отменим заповедта до септември какво следва и ако не я отменим, а предприемем някакви действия, пак какво следва”, каза Борисов. Той насрочи среща във вторник в 11 часа в София на всички заинтересовани страни по казуса, за да се намери максимално приемливо решение.

Според публична информация в “Натура 2000” влизат частни имоти на 1 милион и 100 хиляди граждани – около 700 000 парцела. Това заяви пред “Труд” Димитър Канариев председател на Националната асоциация “Българско Черноморие. Забраните за дейност, за поминък са грубо погазване на техните конституционни права.

„Можем да говорим за накърняване на националните интереси. Прави впечатление, че тези организации, спрягани в медиите като зеления октопод, използват хора от БАН с научни титли да застават зад тях и техните доклади, а има информация, че тези учени работят на частно по проекти на „зелените”, които са за стотици милиона левове”, допълни той.

 

Тодор Георгиев от Национална асоциация „Българско Черноморие“:

НПО-та правят каквото си искат, сега гасим пожари

“Добруджанци казват на бате Бойко разчитаме, а не на еколозите, които са срещу всичко и всички, те и на бедния цървулите искат да вземат”. Това заяви по повод срещата между премиера Бойко Борисов и кметовете на Шабла, Балчик и Каварна Виктор Лучиянов от Гражданската инициатива “Да спасим Крайморска Добруджа”.

“Не позволявайте на „зелените” НПО-та да правят каквото си искат, а чуйте гласа на хората. „Зелените” подадоха тотално изкривената информация в Европейската комисия, а сега гасим пожари”, призова премиера и Тодор Георгиев от Национална асоциация “Българско Черноморие”.

Бойко Борисов увери, че ще има пари за компенсация за най-засегнатите имоти. “Имот по имот, нива по нива, бостани, ще ги компенсираме и вместо да плащаме глоби, тези пари да ги дадем на българи, да останат в Добруджа”, коментира още той. Борисов смята, че всички, когато вземат управленски решения да мислят предварително до какво водят те след няколко години.

 

Виктор Лучиянов, „Да спасим Крайморска Добруджа“:

„Еколозите“ обслужват чужди интереси

02-04Протестите в крайморска Добруджа са преустановени, ние сме удовлетворени, че заповедта на екоминистъра беше отменена. Надявам се, след като Бойко Борисов се ангажира лично, проблемът да бъде решен в полза на собствениците на имоти и на държавата като цяло. На всички е ясно, че екоорганизаторите обслужват чужди интереси.

Искаме стартиране на нова процедура по картиране на защитените зони, след като и министър Нено Димов лично съобщи, че подадените данни от зелени НПО през 2006-2007 към ЕК са грешни и не отразяват нито реалното състояние на местообитанията в имотите на хората, нито начина на трайно ползване на земята. Апелираме към главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира за това кои експерти и зелени излъгаха ЕК и предоставиха грешна информация. Експертите на МОСВ признават, че поради липса на време и експертен капацитет са картирали „на око”.

 

Димитър Канариев, Национална асоциация „Българско Черноморие“:

Прокуратурата да се самосезира за „Натура 2000“

02-05От самото начало създаването на “Натура 2000” в България стана по грешен начин. Ние сме сдружение с нестопанска цел, което обединява хора с различен професионален и житейски опит, но повечето са наследници на имоти по Южното Черноморие, които години наред бяха залъгвани с голи обещания, че няма да има забрани за техни действия и инвестиции в имотите им. Знаете, че по време на тройното правителство екоминистърът тогава Джевдет Чакъров прие доклада на неправителствените зелени организации, представи го за формално за одобрение в МС, а след това и в Брюксел. Хората не знаеха, нямаха информация, директивите не бяха обяснени. Ето сега тази заложена бомба гръмна. Прокуратурата трябва да се самосезира.

Нещата ескалираха, защото хората разбраха манипулацията. Още през 2005-2006 г. с външна поръчка беше възложено на неправителствени организации да определят защитените зони. Стана ясно, че са вкарани територии по стари данни, че не са посещавали определени зони на терен, не са ги обхождали, използвали са манипулативни методи за индукция и дедукция.

 

Екорекетът в страната

„Зелените“ стоят в дъното на цялата катастрофа

Многократни са доносите пред Брюксел

Две неправителствени организации са в основата на общественото напрежение и проблемите около “Натура 2000”, кървавите сблъсъци между жандармерия и протестиращи, и страховете на хората за препитанието на семействата им. Става въпрос за Зелени Балкани и Българско дружество за защита на птиците на Тома Белев. При присъединяването си към ЕС България трябваше да определи кои нейни територии ще бъдат включени в “Натура 2000”, подобно на останалите държави членки.

Именно тези две организации печелят конкурса за картографиране на управляващите по онова време – Тройната коалиция.

Срещу пари на данъкоплатците под формата на хонорари въпросните “еко” организации изготвят по свое усмотрение некомпетентен писък с местности. Това става без обществено обсъждане, без консултиране и допитване до местни власти и население; прави се на око, грубо, като териториите обхващат цели региони, градове и села без да се отчитат ситуираните в тях частни имоти, лозя, пътища, ниви и сгради. България се превръща в рекордьор по процент държавна площ, включена в природния план на Европа за екологична устойчивост – над една трета от територията на страната влиза в “Натура 2000”. Става въпрос за земи, по които се развива зимен и летен туризъм – основни стожери на икономиката ни.

За сравнение средният процент на защитена територия в държава в ЕС е 18.

Зелени Балкани и Българско дружество за защита на птиците не спират до тук. През годините те подават многократни доноси до срещу България пред Брюксел, че инвестиции в района на “Комплекс Калиакра” (Балчик, Каварна и Шабла) унищожават флората и фауната.

 

Още по темата

 1. Борисов в капана на „зелените“ и тройната коалиция Кървавите сблъсъци пред община Балчик провокирани от „еколози”

 2. Бойко Борисов се среща с добруджанските кметове С бързата си реакция премиерът предотврати Дуранкулашки бунтове 2017, казват протестиращите

 3. След нареждането на премиера Министър Димов отмени заповедта за защитена зона „Комплекс Калиакра“

 4. Продължава протестът на земеделци и представители на туристическия бранш от Балчик, Шабла и Каварна

 5. Стотици блокираха Каварна и Балчик Кръв се лее за морска Добруджа Собственици на бунт срещу забрана да използват земите си, чакат решение от премиера Бойко Борисов

 6. Обновена Екоминистърът: Загубите за държавата ще са стотици милиони евро, ако не забраним строежите на Калиакра

 7. Live Стотици добруджанци на бунт за прехраната си МОСВ вкарало и летище Балчик в защитена зона, предлага смешни обезщетения за най-скъпия чернозем у нас

 8. „Природата за хората“: Нова зелена репресия на Брюксел срещу България

 9. Брюксел ни осъди за перките на Калиакра

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Натура 2000, зона птици,зона на хабитати, сертификация на дървесината и всевъзможни забрани….ние сами си го правим и после търсим как да се спасим! Не трябва да се приема всичко което иска Брюксел…! Време е да покажем малко характер….ХОРАТА СА ПО ВАЖНИ!

  1. Ако прочетете внимателно историята, ще видите, че точно така сме паднали под турско робство. Чрез предателства, алчност, завист и безродщина. Няма ли кой да ги.. абе аз за малко да заприличам на велемирка, като заговоря за екорекетьорите… Да са живи и здрави! И техните майки, лели, стринки и целият им женски род!!!

 2. То и Брюксел не го и е искал. Просто България е нарушила собствения си закон, заради 2-3 алчни бизнесмена и Брюксел ни налага изпълнението на собственият ни закон. По-елементарно нещо няма. В случая държавата защитава едрия бизнес които си е платил подкупите за да бъде там… за сметка на хората.

 3. Прави впечатление, че когато еко протестърите протестираха, от Труд ги изкараха и ги изкарват черни. Сега се оказа, че са протестирали с право за тези игрища и ветрогенератори.И труд пак ги изкарва черни. Блъсков си има интереса явно. Харесва ли му на Блъсков да ходи на голф на Калиакра?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.