Премиерът Борисов: Изразихме ясно позицията си в подкрепа на Унгария с гласуването на нашите евродепутати (ВИДЕО)

Вчерашното решение на кабинета е било, ако се стигне до вот за задействане на санкциите

Чакам да има един ден, в който да аплодирам президента Радев, в който не е повторил думите на Корнелия Нинова. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Залцбург изказването на държавния глава Румен Радев, че България е с две позиции за санкциите срещу Унгария.

Има една позиция, ясно изразена, и тя е от партия ГЕРБ в Европейския парламент, където със своите 6 депутати, както и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, са гласували срещу санкции за Унгария, обясни министър-председателят.

"Има раздвоение на личността в БСП. Защото Нинова казва, че подкрепя Орбан, а нейните депутати в ЕП гласуват срещу Унгария", попита Борисов.

Вчера разясних, че след среща с колегите Симеонов и Каракачанов на оперативно заседание, нашето решение е правителството да започне да разработва стратегия, ако някой ден се стигне до налагането на санкцията. Темата Унгария я няма в Европейския съвет, тя не се обсъжда, обаче България я обсъжда, посочи Борисов.

"Аз питам един държавен глава не би ли трябвало да е еднакво отдалечен от всички партии, не би ли трябвало да е обединител на нацията. Той има право на своето мнение. Ами ако започна да коментирам за Пламен Узунов. В президентството е човек с хитлеристки поздрав, това помага ли на институцията", коментира премиерът изказванията на Румен Радев за новия вътрешен министър. "Ние така сме преценили с коалицията и аз мисля, че те ще се справят добре", допълни той.

"Ние всеки ден сме подлагани на критика. Ние в България повече се вълнуваме за Унгария, без да има тема за нея. А ние тук обсъждаме Брекзит. Ние искаме да защитим българите, които живеят там. Днес обсъждаме с Алексис Ципрас как при природни бедствия да работим по ефективно", обясни премиерът.

Досега единствената твърда и ясна позиция относно Унгария е на ГЕРБ, двойната е на БСП, заяви Бойко Борисов.

Взетото на Оперативно заседание на Министерски съвет решение за Унгария няма правна стойност, но има морална, заяви премиерът.

„Много уважавам г-н Сидеров, г-н Симеонов и г-н Каракачанов. Снощи след 23.00-24.00 ч., когато видях, че след г-жа Нинова веднага и те се изказаха в две агенции, се обадих и казах кое налага след 22.00 часа да се дават интервюта. Втори път, вие самите говорите, че е хубаво да се обсъжда нещо преди да го изпляскате пред медиите, в същото време правите обратното. Защо не ми се обадихте, да ме питате?“, заяви още министър-председателят.

Той посочи, че ако те мусе бяха обадили, той е щял да им обясни, че на Оперативното заседание са взели решението, че ако някога се задейства подобна процедура, правителството ще застане на страната на Виктор Орбан. „Той също трябва да направи крачка назад с университета и с някои от зелените и неправителствени организации, за които всички в Европа настояват. Кое е различното от това, което сме казали? Нямало правна стойност. Да, по смисъла на правилника няма такава стойност. Има морална стойност, че ние като кабинет сме го взели и стоим твърдо зад него. Само се показва пръстче и веднага се търси от президента как да ни атакува, за да стане пред всички ясно, че има война. Няма, аз не искам да воювам с никого. Има толкова по-сложни външни врагове. Сега Тереза Мей ни обясняваше за Скрипал, за химическите оръжия“, коментира Борисов.

Във връзка с коментарите на лидера на Атака Волен Сидеров за това, че началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова е оказала влияние за назначенията на новите министри, Борисов каза, че е ясно кой може да му повлияе и кой не. „С Росен Желязков оня ден дойдоха просто да се консултират с мен как да реагират. Това са абсолютни лъжи, които се тиражират. В България вече все повече, когато една фалшива или лъжлива или кафява новина се появи някъде, вие я подемате, почва да се транслира и това става модел на поведение в много политици“, заяви Борисов. Той уточни, че Бъчварова и Росен Желязков не живеят заедно и си имат семейства. „Като го четат семействата им, знаете ли, това е страшно потискащо“, допълни той. Министър-председателят заяви, че още от началото с кандидатурата на Александър Манолев и смяната му, е движил цялата работа изцяло той. Бойко Борисов каза още, че когато го е номинирал не е знаел за излезлите неща с инцидента и ги е научил постфактум.

Коментари

Задължително поле