Премиерът Борисов: Испания подкрепя България по пътя ни към Шенген и еврозоната

Испания подкрепя България по пътя ни към Шенген и еврозоната. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след среща с премиера на Испания Мариано Рахой.

„Информирах го за това, което правим с еврокомисаря по транспорт. За това, че и транспортните ни фирми, и работници трябва да бъдат разглеждани под и с еднакъв аршин, особено в тези няколко параметъра – къде да спират ТИР-овете, 48-часовата почивка, застраховките на товарите, съответно това, което най-много ни притеснява – завръщането до дома на всеки три седмици. Като се има предвид къде е България, къде е Великобритания, Холандия или Германия, просто убива нашия бранш. Вчера работихме много с еврокомисаря по транспорт, тя остави своите сътрудници тук, днес са продължили“, заяви Борисов.

Той уточни, че има текстове, които утре ще раздаде на всичките си колеги, за да може да се намери разумният компромис за българските превозвачи. „Така че предварително благодаря на всички колеги, че разбират нашия проблем и ще бъде разгледано“, добави той.

„Запознах Мариано с това, която правим по Западните Балкани. Всъщност основната цел, което сме си поставили, е да превърнем Балканите в една строителна площадка и както Испания се промени коренно за 20 години, така и съответно Балканите да бъдат превърнати в едно добро място и за живеене, и за туризъм, и за бизнес. Коридорите 4, 8, 10, жп линии, дигитална инфраструктура, пристанища – нещо, към което мисля, че включително и Испания, която не признава Косово, подкрепя този наш процес и той ще е добре за цяла Европа“, добави премиерът.

„Много българи живеят в Испания, много испански фирми има тук, испанското правителство полага всички грижи, нашите консули, да решават всеки един проблем, когато възникне. В двустранните отношения нямаме нещо, което да разглеждаме в тях. България върви уверено по пътя си към Шенген и еврозоната, изпълняваме критериите, Испания ни подкрепя. В утрешния ден ще имаме доста теми. Преди няколко дни премиерът Йълдъръм беше в Мадрид при Мариано Рахой. Те ни подкрепиха много за срещата на ЕС и Турция“, заяви Борисов. „Работим в тези напрегнати времена да намалим и напрежението, което има, по възможност с решаването на проблемите в Киев и с Русия. Имаме огромни стокообороти и с тази страна“, каза още Бойко Борисов.

В никакъв случай аз не бих слагал знак за равенство между Косово и Каталуня, но това си е решение на испанското правителство и на техния премиер, каза Борисов.

„Още преди месец говорихме в Брюксел и именно, за да не остане никакъв оттенък към България и нашето председателство, че има някакъв вид бойкот или нещо, което да накърни нашето желание за един траен мир – повярвайте ми, че единствената ни цел е траен мир и подобряване за условията за живот на Балканите“, заяви премиерът на България. По думите му това е добре за цяла Европа.

„И утре е ден, нека да дойдат колегите, заедно ще бъдем и на срещата на ЕНП, на вечерята, така че ще имаме възможност и с останалите колеги да говорим. Факт е, че премиерът Рахой е два дни в България. Застъпва се със срещата и мисля, че от дипломатическа гледна точка и чисто приятелска, той изпълни ангажимента си и към мен, и към председателството, така че за това ти благодаря“, каза още Бойко Борисов.

„Многократни разговори са проведени. Големите държави с големите превозвачи с най-големите фирми в света просто искат да направят така, че да се намали конкуренцията, която има в наше лице. Най-лесният начин това да стане е като се поставят няколко на пръв поглед изглеждащи в полза и в името на шофьори – повече почивка в по-луксозни и удобни места и т.н.“, коментира Борисов.

Според него, когато целият пакет се сложи на масата и когато на части са се разглеждали, по някои от тях са намирали съгласие, защото звучат логично. „Има ли някой против, че шофьорът, след като кара 1000 км или колкото е по закон, трябва да спре на охраняем паркинг, да има топла храна, напитки, баня, където да си почине и да продължи нататък? Кой здраво мислещ човек оттук ще каже „не, това не е така“. Само че детайлите след това променят цялата конфигурация. Той на хотел трябва да отиде, ако отиде – кой ще му пази ТИР-а? Застрахователят не поема за 1 млн. евро товар, ако някой го обере. С какво ще отиде до хотела и ще се върне? Колко ще му струва таксито, стаята? В България има много смели и безкомпромисни хора като нашия лидер на опозицията“, допълни Борисов.

„Надявам се заради единството на ЕС, заради общата ни европейска политика, да не се правят такива изключения или да се направи компромис да не се удря един бранш, какъвто е превозваческият в България. Не съм спрял, само не съм толкова гръмогласен, смел, брутален, който с пръст обяснява как ще разбие Германия, Франция и всички останали и ще ги изхвърли от ЕС, както много обичат да говорят. Много им пука какво ще кажат. Най-обичат някой да подскача. Оптимист съм, защото мисля, че по правилния начин, с такт, с диалог, се опитваме да свършим работа“, каза още българският премиер.

По думите му България е от държавите, спасили над 50 000 български евреи от нацизма и не е дала да се пролива кръв. „В същото време с Палестина сме в също толкова добри отношения. Стотици студенти и специалисти са завършили в България и работят там. Не може това да ни е безразлично. Това, което става в Близкия Изток, прегрупирането на сили, спирането на ядрената програма, Иран, Сирия, Ирак, Либия, Йемен, Афганистан, всичко идва после на нашите граници и после в Европа като проблеми. Италия е седмата икономика и антисистемни партии дойдоха на власт именно заради мигрантската криза, която доведоха точно тези войни“, добави още Борисов.

Коментари

Задължително поле