Договорихме създаване на българо-египетска комисия

Египетският президент благодари на България за възможността гласът на страната му да стигне до ЕС

Борисов поздрави генерал Сиси за шофьора, който го вози в Сочи

Да се създаде българо-египетска комисия с участието на всички министри от двете държави договориха по време на среща в Кайро премиерът Бойко Борисов и президентът на Египет Абдел Фатах Ал Сиси. През 2019 г. форматът ще заседава два пъти и още през януари ще се събере в София, стана ясно от думите на Борисов.

„С Египет освен древната ни история, освен древните исторически ценности, които притежават двете държави, ни свързва и още нещо - имаме и еднакво отношение към етносите, и двете държави са изключително етнически толерантни. Сиси е известен с толерантността си, към етносите”, подчерта Борисов.

Той обяви, че България и Египет ще си сътрудничат в областта на здравеопозването, образованието, туризма, икономиката. „Представих идеята за създаване на хранителен хъб. Хората в Африка живеят в голяма бедност. Говорихме и за газовия хъб”, заяви на съвместния брифинг с египетския президент Бойко Борисов.

Той подчерта, е двете държави ще си сътрудничат и по темите миграция, транснационална престъпност, сигурност и борба с тероризма.

„Поздравих генерал Сиси за шофора, който имаше наскоро (б.р. Борисов имаше предвид Путин, който повози в новата си лимузина египетския президент в Сочи. Аз съм возил Туск, Меркел, Юнкер, Ердоган”, припомни премиерът.

„Би трябвало да благодарим на България, че ни дава възможност гласът на Египет да стигне до ЕС. Египет е важен фактор за стабилността и сигурността в региона”, заяви Абдел Фатах Ал Сиси.

„Разговаряхме за Сирийската криза, Либийската криза, Палестинския въпрос – важно е да бъде намерено справедливо решение и за двете държави”, каза още президентът на Египет.

Коментари

Задължително поле