Смъртните случаи от коронавируса в Европа надхвърлиха 30 000

Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Бойко Борисов разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

74 млн. лв. разплати АПИ от 13 март насам Над 50 млн. лв. предстои да бъдат преведени на фирмите

Десета жертва на коронавируса у нас

„Лукойл“ дари 140 карти за гориво

135 снегорина почистват София от снега

Ваканция за данъците след ревизия на НАП

Гръцки ферибот с 383 души на борда е поставен под карантина

Премиерът Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход

Обединителят на нацията трябва да преценява с кои хора се сдружава и прави поход. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред български медии в Брюксел по повод изказването на президента Румен Радев на церемонията за отбелязване на 147-та годишнина от обесването на Васил Левски в сряда, като и днешните му коментари.

„Мислите ли, че като най-голямата партия нямаме възможност да изкараме 100 души да освиркват. Не му давам оценка, негова работа си е. Човек може и да сгреши, има и прошка. Аз дадох пример, подадох му ръка. Съгласих се с някои работи от изказването му. Това обаче не помага на целите, които сме си поставили – с над 10% всяка година да вдигаме доходите. За това трябва да има стабилна икономика“, коментира Борисов.

На въпрос дали Радев е постъпил правилно, приемайки поканата на Владимир Путин да отиде в Москва за честването на 9 май, премиерът отговори:

„С удоволствие бих научил за кои енергийни проекти между България и Русия са говорили с Путин, защото, сигурно, ще трябва да ги изпълняват. Балкански поток е чисто български, наша инфраструктура. АЕЦ Белене отдавна не е руски проект, реакторите са български. Сигурно има нещо ново, не знам“.

Едното е прагматична политика и ние си я водим. Другото е евроатлантизъм, към който ние сме се ориентирали, клели, подписали споразумения и всичко останало“, добави министър-председателят.

По финансовата рамка трябва да сме много предпазливи като говорим, защото 60 млрд. евро по-малко бюджет означава трудни преговори, заяви Бойко Борисов преди началото на Европейския съвет. На извънредното заседание в Брюксел държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС предстои да обсъдят Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г.

Премиерът акцентира върху кохезионната и общата селскостопанска политика, които са важни за България. Добави, че за страната ни също е от значение да бъде запазено правилото n+3, което е свързано и с кофинансирането, като даде пример с инфраструктурните проекти. „При нашите процедури, при нас текат хиляди обжалвания, това са правилата, ние за две години, особено за големите инфраструктурни проекти, не можем да започнем, камо ли да ги довършим“, аргументира се министър-председателят. Според него ако се намалят сроковете, държавите няма да могат да се справят и ще трябва да връщат пари.

„Подготвен съм да съм диалогичен. Ще бъде непрекъснат диалог за компромиси“, каза той и изрази подкрепа за традиционните европейски политики, като същевременно посочи, че за да бъде конкурентоспособен ЕС на САЩ и Китай, е необходимо и отделянето средства за иновации и нови технологии.

Попитан от медиите относно еврозоната, Борисов открои предимствата за страната ни. „Искам национален консенсус и всички хора да разберат, че това е за доброто на държавата“, каза още министър-председателят. „Ние като държава сме подписали договор с ЕС, където сме приели като ангажимент да приемем еврото. Такова решение не е правилно да се вземе от един човек, един министър и от една партия, ако щете, защото ще е за десетилетия. Затова просто малко забавяме темпото“, добави Борисов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.