Премиерът Борисов се срещна с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг във Вашингтон

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг във Вашингтон.

„Церемонията в гробищата в "Арлингтън" беше много силна. Оказа се, че многозвездните генерали, които работят там, са се подготвяли в българо-американската база Ново село през 2009 година. Стана ми много драго. Те познават България много добре, тренирали са там, летели са. Истински бойни партньори. И не само – надявам се и в икономическата, и във вътрешно-политическата сфера. След малко с президента Тръмп мислим да надградим нашите отношения“, каза Бойко Борисов.

„За първи път посетих България с Джон Маккейн, когато кандидатствахте за присъединяване към НАТО. Още тогава знаехме, че България ще е чудесен партньор в НАТО и се оказахме прави. По онова време си мислехме, че в Европа няма други заплахи, а всъщност сега знаем, че има много – агресията на Русия, дизинформацията, насилственият екстремизъм на Балканите, последиците от конфликта в Сирия и други места, които вече се усещат в Европа. Затова се радваме, че България е член на НАТО и наш сътрудник, подчерта Даниел Туининг.

„Нашият институт работи с български политически партии и според нас България е лидер в това да помага на другите Балкански страни да се справят с вътрешните си конфликти. През декември ще бъдем домакини на една голяма среща в София с Държавния департамент на САЩ и българското правителство. Основната тема ще бъде борбата с екстремизма, който води до насилие в региона“, каза още той.

"Догодина имаме две мероприятия. Едното е от тях е с краля на Йордания по процеса АКАБА. В София ще проведем и двата процеса контратероризъм и контрарадикализам", заяви от своя страна българският премиер.

„Ние приемаме Америка за едно цяло и уважаваме и двете партии. Еднакво сте ми близки - демократи и републиканци“, заяви премиерът Борисов по време на срещата си с Шари Браян, вицепрезидент на Националния демократичен институт. Двамата обсъдиха резултатите от проекти, които утвърждават демократичните ценности и ролята на САЩ в постигането на свободи за гражданското общество.

Двата института са неправителствени организации и работят с България от години в областта на изграждането на капацитет и знания в политическите науки и демократичните системи. IRI и NDI си сътрудничат с неправителствени организации у нас като фокусът е обмяната на опит и експертиза.

Международният републикански институт и Националният демократичен институт са създадени през 1983 г.

Коментари

Задължително поле