Премиерът: ВиК дружествата трябва да се обединят в едно държавно

Заседание на Министерски съвет. Снимка: Юлиан Тодоров/Архив

ВиК дружествата трябва да се обединят в едно държавно. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното, последно за годината, заседание на Министерски съвет. По думите му това трябва да стане, защото проблеми с водата има още и в Плевен, Шумен и Добрич.

Борисов е разпоредил в Перник да бъде изграден нов магистрален тръбопровод. „Този – кърпим го, слагаме му кран, на 10 метра. Вчера ходих да гледам. Тръбите са толкова изгнили, че в момента, в който влезе налягането, веднага ги пробива. Най-ефективно и бързо и няма да харчим залудо ресурс, до този нов магистрален водопровод – държавната компания да отиде там и максимално бързо да изтеглим нов водопровод, за да намалим загубите“, каза той.

Там по него вече няма да може да се краде или злоупотребява, защото сме монтирали датчици да следим налягането, добави министър-председателят.

Борисов изрази надежда МВР и наблюдаващите прокурори да установят дали е имало злоупотреби във връзка с водната криза в Перник. „Затова са там и главният секретар на МВР, и шефът на полицията“, обясни той.

Стана ясно още, че в Перник ще бъдат командировани поне четири екипа на ВиК от близките градове, които да помогнат по ремонтите в града. „Ще ни струва пари, ще помогнем на града. Въпросът е да се прави всеки час, за да може хората да се успокоят, че се прави“, допълни Борисов.

По думите му вината за кризата може да се търси във всеки, участвал в досегашното управление в Перник. „Емил Караниколов ще стои в Перник до решаване на кризата, Нанков съм го командировал там, главния секретар на МВР, шефа на полицията и държавния санитарен инспектор. Стоят там до решаването на кризата. Тръбите са от 50-те години. В безобразно състояние са. Не искам да търся вина на колко правителства и колко кметове досега, включително и нашите - пропуснато златно време“, посочи Бойко Борисов.

Коментари

Задължително поле