Премиерът за критиките на президента: Политически лидери не коментирам, не се бъркам в работата на други партии

Лично Юнкер каза: Благославяме хъб Балкан, обяви Борисов

Аз имам много работа, освен това политически лидери аз не коментирам. Не се бъркам в работата на други партии. Всеки политически лидер си има партия, организация, аз не се бъркам в техните решения.

Така премиерът Бойко Борисов отговори в Египет на въпрос: Как ще коментирате критиките на президента Румен Радев, насочени към Изборния кодекс . Премиерът бе репликиран, че президентът не е политически лидер.

Когато непрекъснато взимаш страна на една партия, срещу друга ти си превръщаш в политически лидер, коментира Борисов.

Ето какво още каза премиерът:

Искам да привлечем колкото може повече участници в конкурса (за газовия хъб "Балкан", бел. ред.) – мощни, големи, с огромен опит. Техните компании правят по 40-50 километра на ден газопроводи. Така че просто каним да дойдат и да участват в конкурса, както и италиански компании, немски в момента. И, разбира се, знаете за българо-смесените предприятия със Саудитска Арабия. И в моето изказване сега казах, че сме притеснени от както се казва „черния списък“, в който ни вкараха, защото ние инвестирахме много в посолство и взаимни връзки.

За първи път отворихме този огромен пазар на една от най-богатите държави, а в същото време изключително важна за арабския свят, защото ако нещо се разклати в Саудитска Арабия, Сирия е като пионерска организация в сравнение с нея.

С Ципрас си говорихме да направим едно четириъгълно заседание, аз дадох съгласието си и написах писмо на Румъния, Сърбия и Гърция да включим и Северна Македония в тази среща. Ципрас предложи: Сърбия, Македония и Гърция и България също да направим такава, защото всички в момента изграждат железници и магистрали и действително може да направим в тази част коридор 8, номер 4 и 10 – със сърбите действително да стане една строителна площадка и да вървим много напред. Освен това доказах, че до юни месец ще започнем, надявам се, първата копка с интерконектора с Гърция. Гръцките фирми искат продължаването на срока, ние трябва да помогнем това да се случи по-бързо. За да може действително юни месец да стартираме интерконектора с Гърция. Той ни е много важен за диверсификацията на газовия хъб „Балкан“.

Не обсъждаме никога конкретни суми, има конкурси, въпросът е да им се обясни колко е важен и стратегически проектът, колко е важно и да има повече участници, за да има максимално честен търг с истинско наддаване и съответно в кратки срокове да се построи. Целта е да докараме хора и да им кажем, че това е сериозно нещо.

Газовият хъб „Балкан“ е нашата цел, защото можем действително, той е изцяло изграден по европейски образец със спазване на всички европейски правила – лично Юнкер каза: „Благославяме го този хъб“, той гарантира същите количества които имаме в момента – да продължим да ги имаме, а не да си изпразним тръбите – в случая ние сме прагматици. Имаме си места, видяхме сондата, имаме „Хан Аспарух“, имаме азерския газ, имаме интерконектора Гърция, имаме интерконектор с Румъния, имаме старите тръби, които ще останат празни за близо 18 млрд. куб. м газ. С една дума ние просто не трябва да допускаме възможността да бъдем част от магистралата.

Прекрасни проекти са това. И Кипър има огромни находища на газ, само че там стоят и турски кораби и там са турските власти... Когато има газ и когато бъде добит – дали е Египет, дали е в Израел, дали е в Кипър, ако нямаш тръби, по които да го прекараш, само ще слушат Би Ти Ви, че някъде открили газ и го транспортират нанякъде. Затова, когато имаш тръби, когато имаш газов разпределител, тогава, който може или сега… Има ли някой забрана да минава по магистрала "Марица", като иска минава, ще си плаща чрез тол системата и ще минава, когато ние имаме нашите си тръби – добре дошъл и египетски, и кипърски, и азерски, и руски, и американски втечнен - какъвто има. Трябва да имаме тръби. Затова сега за последните шест компресора подменихме с най-добрите американски досега, всички са реверсивни и могат във всички посоки да бутат газта.

Ако няма хъб, думата транзит е „забранена“, образно казано. Ако няма хъб, няма да стане. Ще ни издиктуват, както става по света. Затова газовият хъб е благословен от европейските страни. За него сме си стиснали ръцете и с канцлера Меркел, и с Макрон, и с Туск, и с Юнкер. И знаят, че ние се борим за него, защото той гарантира да остане същото количество газ, което имаме сега. Не повече, това е разковниче. В противен случай просто ще се изпразнят тръбите.

В края на краищата конкуренцията какво е – който достави по-евтин газ. Нашата икономика има ли нужда от по-евтин газ? Който докара по-евтиния газ, като имаш тръба, може да го докараш до заводите, до битовите потребители.

Който докара по-евтиния газ – като имаш това можеш да го докараш до заводите, до газовите потребители. Ако нямаме тръбите, трябва само да внасяме – тогава вече имаме Турция, Гърция – това са посредници между нас, а знаете с какво усилие махнахме посредниците преди 4-5 години, които стояха. Три посредници, които стояха за доставка на газ.

Коментари

Задължително поле