Премиерът и 60 депутати на море в „Евксиноград“

В резиденцията очакват и президента, който бил запален по подводен риболов

Лятната резиденция на властта “Евксиноград”, от 1 август затваря врати за редови клиенти, тъй като започва депутатската ваканция. 60 народни представители от всички парламентарни партии са резервирали места в хотелите, вилите и бунгалата, пръснати из затворения комплекс с 550 дка парк. От 3 август край брега ще си почива премиерът Бойко Борисов, научи “Труд”.

По традиция министър-председателят и президентът никога не се засичат на почивка в “Евксиноград”, защото винаги отсядат в “Слънчевото бунгало” на самия плаж. Кокетната еднофамилна къщичка има собствен басейн, барбекю и дори асансьор. Наемът на нощ е 700 лв. Вероятно Борисов ще отмаря там поне до Деня на Варна - 15 август. Президентът Румен Радев още не е направил резервация, но в резиденцията с нетърпение го очакват, защото бил запален по подводния риболов, а в морето в района условията за това хоби са идеални. Уловът пък може да се приготви направо на барбекюто в “Слънчевото бунгало”. То е най-скъпият обект в резиденцията.

С 600 лв. на вечер го доближава само вила “Чинар”, мезонетът във Фердинандовата къща е 550 лв., а вила “Кипарис” - 500 лв. По-народни са цените на нощувките в любимия на Тодор Живков хотел “Тунела”, откъдето се разкрива прекрасна морска панорама. Малкият апартамент там струва 150 лв., колкото и бунгало до плажа. Ако в него обаче има сауна, цената скача двойно.

Най-евтини излизат стаите в хотел “Манастира” и вила “Магнолия” - 130 лв. Цените са малко по-ниски през май и юни и след 1 септември, когато ВИП-базите са достъпни за обикновени туристи.

Потопени в природата са и резервиралите лятна ваканция в Шабленската резиденция, която също бе ремонтирана наскоро. Кацнал между плажа и езерото в пълната с редки птици и растения защитена местност, комплексът е идеален за антистрес почивки. Стая в основната му част - “Добруджански двор”, в пика на лятото е 100 лв., като в цената влизат 2 закуски и интернет. Мястото бе любимо на бившия цар и премиер Симеон Сакскобургготски. Комплексът е реплика на описания от Йордан Йовков “Чифлик край границата” - с харман и типичните лоза, чимшир, орех и смокиня в двора. Романтични са и вилите “Море”, кацнали до плажа. Подходящи са за 4 души и се дават за 450 лв. на вечер.

 

Разходка с гид срещу 12 лв.

След двугодишна пауза заради мащабен ремонт за близо 10 млн. лв. по ОП "Регионално развитие" тази пролет бяха подновени и обиколките из резиденцията, които включват Двореца, историческото ядро на парка с оранжериите, уникалния слънчев часовник, подарен на цар Фердинанд от кралица Виктория, параклиса “Св. Димитър” и избата до дворцовата винарна, прочута с брендито си и еликсирите от Врачански мискет, Траминер, Мускат отонел и Ризлинг.

Разходки с гид за час и половина струват 12 лв. за индивидуални посетители, 10 лв. на човек за групи и 3 лв. за деца до 16 г. и пенсионери. Резервации за тях правят и българи, и чужденци, докато за почивките заявките са основно от нашенци. Тази година местата в "Евксиноград" свършиха от 1 юли. Освен чистотата, сигурността и огромния парк до морето, феновете на резиденцията я харесват и заради тишината, която по крайбрежието през лятото е истински лукс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България