Премиерът на Австралия призна, че е сбъркал в борбата с огнената стихия

Премиерът на Австралия Скот Морисън, призна, че е сбъркал в начина, по който е реагирал при огнената криза в страната. Можех да направя някои неща много по-добре, каза той в телевизионно интервю.

Кабинетът е остро критикуван, че не успява адекватно да овладее пожарите, които вече месеци бушуват в Австралия. До момента загиналите са 28, повече от 2 000 жилища са изпепелени.

Скот Морисън обеща мащабно разследване - не само за причините, но и за начина, по който са се справили местните власти. За последствията от огнената стихия ще бъдат заделени 76 милиона австралийски долара - става дума не само за пряко покриване на щетите, но и за застраховки и здравни фондове, които да подпомогнат пострадалите.

"Мисля, че първата стъпка, очевидно е нуждата да преосмислим начина си на действие в национален план. Нека не забравяме, че все още нищо не е свършило и ние се борим със стихията. Мисля, че нов план е необходим и аз ще предложа на кабинета, но той трябва да бъде съгласуван и с местната власт", каза Морисън.

Коментари

Задължително поле