Премиерът на Литва подава оставка, след като остана трети в първия тур на президентските избори

Снимка: Архив

Премиерът Саулюс Скверниалис, който се кандидатира за президент на Литва на президентските избори, проведени в неделя, призна поражението си и потвърди намерението си да подаде оставка пред националната телевизия, цитиран от TACC.

"Тенденцията с преброяването на гласовете говори за нашето поражение. Приемам това като оценка на работата ми като политик, като премиер и подавам оставка", отбеляза той.

След преброяването на бюлетините от 1586 от общо 1972 избирателни секции (информация в реално време се публикува на уебсайта на Главната избирателна комисия), Скверналис, преди това на второ място след водещия икономист Гитанас Науседа (31.52%), загуби тази позиция с 22.24% от гласовете срещу бившия министър на финансите Ингрида Шимоните (26,76%). Разликата между тях се формира и започва да нараства, след като избирателната комисия започна да получава информация от избирателните секции на най-големите градове в страната.

Според общата статистика вече е ясно, че нито един от кандидатите, общо девет, няма да получи повече от 50% от необходимите за победата гласове. Това означава, че след две седмици ще се проведе втори тур на изборите.

Президентът на Литва се избира чрез всеобщи преки избори за срок от пет години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят