Премиер на ГЕРБ - Даниел Митов

Премиерът Бойко Борисов свика на извънредна среща в Бояна депутатите от ГЕРБ и СДС. “За мое щастие имаме страхотен капитал в лицето на партията, която показа на изборите, че е истинска партия”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Партията предлага Цвета Караянчева за председател на парламента

Бойко Борисов: Аз ще чакам, ще гледам, ще помагам и ако потрябва, ще се намеся

Даниел Митов е кандидатът ни за премиер, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща на парламентарната група на партията в Бояна снощи. Кабинетът ще го кажем, като получим мандат, продължи Борисов.

“Този мандат трябва да го получи някой и да внесе документите. Аз ще чакам, ще гледам, ще помагам и ако потряб­ва, ще се намеся. Толкова вече грозно постъпваха през тези месеци тези хора - към семейството ми, към дома ми. Колкото и да казват, че съм остарял, не ги съветвам да ме предизвикват”, заяви Борисов по време на заседание на парламентарната група на партията, което бе излъчено на живо през профила на министър-председателя във фейсбук.

Преди това той обясни, че Слави Трифонов бил безспорно най-успелият човек в шоубизнеса. “Но сега той дойде на друга сцена. От нея трябва отговорност и смели, бързи решения. Затова ние трябва да приготвим и кабинет. Аз съм готов с кабинета”, каза лидерът на ГЕРБ.

Той обяви, че партията предлага Цвета Караянчева за председател на парламента. “Цвета Караянчева в Кърджали се справи отлично и затова ще я предложим за председател на парламента”, обясни Борисов. По негово нареждане парламентарната група на ГЕРБ ще внесе още днес проект за нов Изборен кодекс, който въвежда мажоритарната избирателна система.

“Взех решение да се оттегля от двете места в парламента, за които ме избраха, за да им завра чекмеджета, лъжи, компромати в задния двор. Щели да правят комисия, народът направи комисия. Народът постави мен и ГЕРБ на първо място”, допълни той.

“Неслучайно в лидерските двубои аз ги победих. Откакто съм човек, аз се явявам мажоритарно на избори. Нас обществото ни поиска, затова искат да ни махнат. За мое щастие имаме страхотен капитал в лицето на тази партия, която показа на тези избори, че е истинска партия. Имаме яки структури, кадърни кметове. Знам как партията се би за тях. Другият път по-внимателно с критиките, за да не им създадем дискомфорт, те направиха много за градовете си. Аз ги разбирам, бил съм кмет”, каза Борисов.

“Цяло лято ми обясняваха как няма правова държава. Вчера дори се бяха засилили да не допускат победителите на изборите. Отнасяме се с уважение към всички избиратели, но те са много по-малко. Съжалявам, че колегите от ВМРО направиха това, което направиха колегите от Реформаторския блок - явиха се отделно и загубиха”, обясни още той.

Претендентът

Даниел Митов е завършил “Политология” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Участва в програмите за обмен “Маршал” на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в “Programme des personnalites d’avenir” на френското външно министерство.

През 2002 г. работи в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа, като част от екипа на Българското училище за политика и списание “Разум”. През 2006 г. става Изпълнителен директор на фондация “Демокрация”.

От есента на 2010 г. работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

Митов бе член на партия Демократи за силна България (ДСБ) от 2006 г. През 2012 г. напусна ДСБ и се присъедини към партията Движение България на гражданите, основана от Меглена Кунева. Сега е в ГЕРБ.
На 6 август 2014 г. Даниел Митов бе назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото редовно правителство - второто на Бойко Борисов.

През последните 3 години е директор на Евразийската програма, базирана в естонската столица Талин.

Министрите депутати са в несъвместимост

Чакат оставката на кабинета

14 членове на кабинета са и народни представители

В парламента очакват премиерът Бойко Борисов да депозира оставката на кабинета. В конституцията е посочено, че пред новоизбраното Народно събрание старият Министерски съвет подава оставка. 

Юристи на ГЕРБ твърдят, че след като срокът за оставката не е посочен в Конституцията, то не е задължително да бъде гласувана още на първото заседание на новия парламент. До 18 часа днес, когато изтече работното време на деловодството на НС оставка на правителството не бе депозирана. Възможно е тя да бъде подадена утре. Това трябва да направи премиерът Бойко Борисов.

“Мандатът на министрите, избрани за народни представители по силата на тълкувателно решение на Конституционния съд от 2001 г. започва да тече от деня на изборите. И те са народни представители. Като не са положили клетва не могат да си изпълняват функциите на народни представители. Изпълнението на функциите няма нищо общо с началото на мандата на народните представители. Министрите са в несъвместимост. Достатъчно е 48 депутати да сезират Конституционния съд и да поискат той да обяви несъвместимост. И въпросните министри току виж се окажат с прекратен мандат на народни представители. А като престанат да бъдат министри ще отидат на борсата на труда”, коментира пред “Труд” професорът по конституционно право Пламен Киров.

Министрите избрани за депутати са Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Христо Терзийски, Петя Аврамова, Деница Сачева, Красимир Вълчев, Десислава Танева, Кирил Ананиев, Десислава Ахладова, Костадин Ангелов, Росен Желязков, Лъчезар Борисов, Теменужка Петкова и Красен Кралев.

В ГЕРБ обсъждат идеята тези министри да не полагат клетва като депутати, парламентът да започне работа с 14 народни представители по-малко, до гласуване на кабинет. Според юристи подобен ход може да бъде атакуван пред КС.

Чистият вариант е министрите да се закълнат, да се окажат от депутатските си места, на тяхно място да влязат следващите в листата, а след избор на кабинет - те да заемат местата си в НС. В конституцията е записано, че народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител (чл.68).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения