Преподавател от Стопанската академия в Свищов е избран за член на УС на Съюза на икономистите в България

Преподавател от Стопанската академия в Свищов е избран за член на УС на Съюза на икономистите в България

Гл. ас. д-р Милен Митков от катедра „Застраховане и социално дело” в Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов е поредният преподавател от свищовското висше училище, който стана част от Управителния съвет на Съюза на икономистите в България.

Съгласно устава на организацията, УС се състои от 13 физически лица и младият свищовски преподавател беше избран за член на управителното тяло на отчетно-изборна конференция на СИБ. Новият УС избра за свой председател проф. Татяна Хубенова – Делисивкова от Икономическия институт на БАН. Сред тримата зам.-председатели отново е избран проф. д-р ик. н. Нено Павлов – два мандата ректор на Стопанска академия.

Още като студент, Милен Митков е активен участник в национални конференции, кръгли маси и семинари, организирани от СИБ за българските студенти. Две последователни години е победител в конкурса „Млад икономист”, в който участва като докторант с разработки, посветени на електронната търговия и на зелената икономика. Провокирания интерес и последвалите научни постижения в областта на застрахователните и финансови науки, Милен Митков обяснява с качественото обучение, което е получил от своите преподаватели в Стопанска академия. Той се дипломира в бакалавърска степен по спец. „Застраховане и социално дело”, а след това завършва три магистърски програми – „Стопански и финансов контрол”, „Застраховане”, „Банков мениджмънт”.

Докторската си степен придобива по научна специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка”. Според Митков, неслучайно през последните години възпитаници на Стопанска академия редовно печелят призови места в националния конкурс „Млад икономист”, защото именно в Свищов са създадени първите научни школи в областта на различни икономически науки и обучението на студентите е на много високо ниво.

След избирането му за член на УС на СИБ, гл. ас. д-р Милен Митков припомни, че между сдружението и свищовското висше училище има дългогодишно сътрудничество при обучението на младите икономисти.

Като генерален спонсор на десетото юбилейно издание на конкурса „Млад икономист”, Стопанска академия подари на всички класирани на призовите места едноседмичен обучителен семинар в Свищов.

Съюзът на икономистите в България е неправителствено, неполитическо, творческо-професионално сдружение с нестопанска цел – наследник и продължител на дейността на първото Българско икономическо дружество, учредено на 11 юни 1895 г. Със Свищов и Стопанска академия е свързано и името на почетния председател на СИБ – проф. д-р Делчо Порязов, избиран за ръководител на катедра „Финанси и кредит”, декан на финансовия факултет, зам.-ректор и ректор на СА „Д. А. Ценов”, зам.-министър на финансите през 80-те години. Предходният председател на СИБ – покойният вече проф. Кръстьо Петков, бе носител на почетното звание „доктор хонорис кауза” на Стопанска академия. Сред настоящите членове на Съюза на икономистите в България са и други академични преподаватели от Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование