Препънаха закриването на Правителствена

Патриотите „против”, искат решение на Коалиционен съвет

Лечебното заведение има база, готова за белодробни трансплантации

Екипът е от 900 души

На заседание на Здравна комисия гласовете се разделиха на 11 срещу 11 за превръщането на Правителствена болница в Национална педиатрична. „За” се оказаха само представителите на ГЕРБ, а коалиционните им партньори - „Обединени патриоти”, заедно с опозицията гласуваха „въздържал се”. Преди да влезе в пленарна зала, казусът с болница „Лозенец” ще бъде обсъден на Коалиционен съвет, заради възраженията на патриотите.

Всички членове на Здравна комисия се обявиха, че не са против създаването на Национална педиатрична болница, но попитаха защо трябва да се унищожи едно лечебно заведение, за да се създаде друго. Министър Кирил Ананиев заяви, че засега има само идея.

„Ще се създаде експертна група с представители от всички болници, в които има педиатрични отделения. След това ще се направи анализ на трудовите отношения с персонала и на технологичната база, както и на дълготрайните активи”, заяви здравният министър.

От изказването му стана ясно, че в болницата работят 900 души. Той допълни още, че по Норвежкия механизъм имат средства за проектиране на нов болничен корпус с топла връзка, тъй като наличната база на болница „Лозенец” не била достатъчна. Най-вероятно ставаше въпрос за онези 20 млн. евро, за които преди дни съобщи бившият здравен министър Петър Москов.

Шефът на Национална пациентска организация Станимир Хасърджиев припомни, че в болница „Лозенец” се извършват трансплантации и това е единственото здравно заведение, което има потенциал за пресаждане на бял дроб.

„Какви ще са рисковете, които ще поемете?”, попита той здравния министър.

 

Анастас Герджиков, ректор на СУ: Ще съсипят академичния състав

05-2Не разбрах как ще функционира Медицинският факултет. Ние не сме против да има Национална педиатрична болница, но сме против да бъде закрита базата за обучение на студентите ни. Няма начин да се запази академичният състав на Медицинския факултет, ще съсипете този академичен състав. След като няма избистрена концепция, не може да се прави първа стъпка. Ето какво ще се случи с академичния състав на медицинския факултет - тези хора, ако отидат в други болници няма да бъдат нито професори, нито доценти, затова за нас е напълно неприемливо решението за закриване на болница “Лозенец”. Това заяви ректорът на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Анастас Герджиков.

 

Проф. Владимир Пилософ: Трябва да спазим всички правила

05-3В момента нищо не знаем. Не знаем нито каква ще е инвестицията, нито какви отделения ще има в тази болница. Като председател на Националната педиатрична асоциация ще оставя в Министерството на здравеопазването вижданията на нашата асоциация. Ако условията, на които трябва да отговаря една Национална педиатрична болница, не бъдат изпълнени, по-добре да се откажем от идеята. Ако успеем да изградим истинска по всички правила, съм убеден, че много малко ще бъдат малките български пациенти които ще ходят на лечение в чужбина. Въпросът е да не бързаме, а добре да обмислим решението и да се съобразим с всички правила за изграждането на детска болница. Това посочи проф. Владимир Пилософ, председател на педиатричната асоциация.

Коментари

Задължително поле