Преселник от Холандия възмутен, че е без право да гласува

Холандец, който живее от 10 години в България и е успешно интегриран у нас, негодува заради това, че не може да гласува на парламентарните избори. Якоб ван Бейлен споделя емоционално, че се чувства като истински българин. Той живее от три години във Велико Търново, в къща, която е паметник на културата от 1850 година и е в съседство с родната къща на Петко Рачев Славейков в старинния квартал „Варуша“ в облярския град. Преди това Бейлен е живял 7 г във възрожденски Котел.

„ Имам три имота тук, плащам им данъците, както налозите на регистрираната си тук фирма, а не мога да гласувам за български парламент. Според българското законодателство мога да гласувам само на местните избори, нямам право обаче на президентски и парламентарни. През 2015 г. дори бях кандидат за общински съветник във Велико Търново от листата на „Зелените“. Поканиха ме мои приятели в тази листа, но тъй като нямаше структури в Търново, а само в София и Пловдив, времето за кампания беше кратко и събрахме едва 182 гласа", сподели пред "Труд" холандският преселник.

В тази връзка той недоумява защо примерно на изселниците с двойно гражданство, които живеят по 30 и 40 години в съседна Турция, бизнесът им е там, плащат данъци там, а някои и не говорят и български език, им е дадена възможност да гласуват на парламентарните избори и да влияят на управлението в България.

„Аз не съм против тези права, обяснява разпалено още Якоб, но нека поне на чужденците, които живеят постоянно тук от 5 години и са данъкоплатци, които обичат България, да им се дава това право!“, коментира Якоб ван Бейлен.

68-годишният чужденец се връща назад и казва, че е обикнал България още през далечната 1967 година, когато минал през китната ни страна на път за Близкия Изток. Пътувал за Иран и Афганистан, отбил се у нас и останал три седмици.

„Имате уникална природа,  много по-красива от тази на съседните Турция и Гърция. Имате запазени живи традициите, останах тук очарован от вашите нрави, от сватбите, от празниците ви", диви се чмужденецът.

За това и избрал да живее тук. През последните години Якоб ван Бейлен развива в нашата родина туризъм, както го определя той – „битов“ и „културен“.

Има къщи за гости и кани свои приятели от хорове и оркестри от Западна Европа. Той е и запален фолклорист и основател на два български фолклорни хора в Амстердам. Освен това има и свои културни проекти. Например догодина смята да отвори картинна галерия в старата столица. Холандецът не крие, че следи детайлно политическия живот по света и у нас. Преди седмица Якоб е гласувал на изборите в Холандия.

„Изпратих вота си в оранжев запечатан плик с моята бюлетината до централната избирателна комисия в Хага, обясни технологията на гласуване на холандците зад граница холандецът.

„Гласувах за моята партия, но и преференциално. Винаги давам вота си с преференция за някоя сериозна и успешна жена в листата на партията, която избирам, защото смятам, че трябва да има баланс в парламента между жените и мъжете. Жените винаги имат по- правилна гледна точка от нас, мъжете, които имаме характер на „петел“, казва с усмивка преселникът.

На въпрос, неговият фаворит ли спечели вота в Холандия, Якоб ван Бейлен отговаря утвърдително. Въпреки, че партията на премиерът на Холандия Марк Рюте е първа по резултати, реално и той търпи загуби от предишните избори с 25%. Той подчертава за сравнение с България, че в Холандия, която наброява 17,5 милиона граждани, парламентът е от 150 депутата.

„За пръв път в парламента ни влезе и протурска етническа партия –Denk на турските емигранти в страната.Получиха три депутатски места. Смятам, че това е в резултат на ескалиране на напрежението между Холандия и Турция в последните седмици. Интересно, че ДЕНК на турски означава „Равенство“, тя е подобна на вашата ДОСТ, а на холандски тази дума се превежда като „Мислете!“.

В холандския парламент отново е влязла и националистическа формация", изтъква холандецът.

Якоб ван Бейлен разказва, че турската диаспора в Холандия наброява над половин милион турци, но в момента те са разединени – за и против Ердоган.

„Между тях вече разривът е и на битово ниво. Тези, които са опоненти не общуват с другите или се карат. Примерно, на търговец в магазин- вече не само че не пазаруват от него, но и хвърлят по магазина му камъни. Същата е работата и с училищата, някой отписват децата си оттам! В събота например от ДЕНК са излезли с официална позиция, в която критикуват определенията, които даде Ердоган за нас като за „фашисти“ и „нацисти“, изтъква Якоб ван Бейлен.

Личното му мнение за Ердоган не е добро. „Лош знак е, когато един президент започне да променя законодателството на страната, за да разширява властта си – да иска удължаване на мандата си, разширяване на правомощията, както и като почне да строи палати. Такъв е примерът с Маркос във Филипините, Чаушеско, Иди Амин на Уганда и др. Същото и когато някоя овластена жена примерно има по 2000 чифта обувки! Вижте какво прави Ердоган. Предстоящият референдум  на 16 април ще има двоен ефект - ще е не само за разширяване на правомощията му, но и резултатите ще повлияят на отношенията на Турция с ЕС", коментира Бейлен.

Холандецът пристига на срещата с репортер на "Труд" с куп холандски и български вестници. Той  говори много добре български език, чете и българска преса и гледа нашите телевизии. Признава, че не харесва много българските вестници, основно заради сензациите в тях, фокуса върху криминалните новини, трагедиите, както и пикантните истории.

„В Холандия има утвърдени и сериозни вестници. Там например журналистите са по-силни от собствениците на медии! Те са авторитети, може дори в съответното издание да се публикува материал срещу самия собственик. Ето например този вестник- NRC, който чета редовно, аз съм абониран за него и всяка седмица го получавам във Велико Търново. Той е сред топ 5 на вестниците в Холандия, по-скоро е с дясна политика, но е най-авторитетния за икономически новини", обяснява още Якоб ван Бейлен.

От наблюденията си той направи прогноза за резултатите на парламентарния вот. Той предрече, че поне пет партии ще влязат в парламента.

„Много е важно в понеделник кой ще е първи – ГЕРБ или БСП, защото той ще получи пръв мандата и ще започне пръв политическите консултации. Моята прогноза е, че ГЕРБ ще поведе, въпреки, че социологическите прогнози дават на двете сили, че са „на кантар“. Якоб ван Бейлен предвижда още влизането на „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“, но пък подобно и на местните наблюдатели, прогнозира избори отново след половин година.

„Вместо един ден за размисъл, ще се наложи половин година да има размисъл", шегува се холандецът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица