Иван Портних: Варна привлича все повече компании от сферата на дигиталните технологии

Черната Златка само по бельо (СНИМКИ)

Допълнителен кораб закрепва фериботната връзка с Атон

Започна пълненото с природен газ на тръбопровода „Турски поток“

Туристи откриха опожарен автомобил

Проф. Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот Нетрадиционното представяне на сериозната творба бе в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Стефан Данаилов е излязъл от кома и е контактен

Тъща потроши колата на зет си, той си го върна Три автомобила с натрошени стъкла в Завет при семейна война

Нашествие на мушици в Разград и околностите Изяснява се видът и начините за борба с тях

Видин се включва в най-мащабната кампания срещу трафика на хора

Ново огнище на африканска чума по свинете в община Смядово

Николета Лозанова захвърли дрехите и задръжките (СНИМКА)

Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти

Задържаха 4-ма наркодилъри в прохода „Петрохан”

Преселник от Холандия възмутен, че е без право да гласува

Холандец, който живее от 10 години в България и е успешно интегриран у нас, негодува заради това, че не може да гласува на парламентарните избори. Якоб ван Бейлен споделя емоционално, че се чувства като истински българин. Той живее от три години във Велико Търново, в къща, която е паметник на културата от 1850 година и е в съседство с родната къща на Петко Рачев Славейков в старинния квартал „Варуша“ в облярския град. Преди това Бейлен е живял 7 г във възрожденски Котел.
„ Имам три имота тук, плащам им данъците, както налозите на регистрираната си тук фирма, а не мога да гласувам за български парламент. Според българското законодателство мога да гласувам само на местните избори, нямам право обаче на президентски и парламентарни. През 2015 г. дори бях кандидат за общински съветник във Велико Търново от листата на „Зелените“. Поканиха ме мои приятели в тази листа, но тъй като нямаше структури в Търново, а само в София и Пловдив, времето за кампания беше кратко и събрахме едва 182 гласа“, сподели пред „Труд“ холандският преселник.
В тази връзка той недоумява защо примерно на изселниците с двойно гражданство, които живеят по 30 и 40 години в съседна Турция, бизнесът им е там, плащат данъци там, а някои и не говорят и български език, им е дадена възможност да гласуват на парламентарните избори и да влияят на управлението в България.
„Аз не съм против тези права, обяснява разпалено още Якоб, но нека поне на чужденците, които живеят постоянно тук от 5 години и са данъкоплатци, които обичат България, да им се дава това право!“, коментира Якоб ван Бейлен.
68-годишният чужденец се връща назад и казва, че е обикнал България още през далечната 1967 година, когато минал през китната ни страна на път за Близкия Изток. Пътувал за Иран и Афганистан, отбил се у нас и останал три седмици.
„Имате уникална природа,  много по-красива от тази на съседните Турция и Гърция. Имате запазени живи традициите, останах тук очарован от вашите нрави, от сватбите, от празниците ви“, диви се чмужденецът.
За това и избрал да живее тук. През последните години Якоб ван Бейлен развива в нашата родина туризъм, както го определя той – „битов“ и „културен“.

Има къщи за гости и кани свои приятели от хорове и оркестри от Западна Европа. Той е и запален фолклорист и основател на два български фолклорни хора в Амстердам. Освен това има и свои културни проекти. Например догодина смята да отвори картинна галерия в старата столица. Холандецът не крие, че следи детайлно политическия живот по света и у нас. Преди седмица Якоб е гласувал на изборите в Холандия.
„Изпратих вота си в оранжев запечатан плик с моята бюлетината до централната избирателна комисия в Хага, обясни технологията на гласуване на холандците зад граница холандецът.
„Гласувах за моята партия, но и преференциално. Винаги давам вота си с преференция за някоя сериозна и успешна жена в листата на партията, която избирам, защото смятам, че трябва да има баланс в парламента между жените и мъжете. Жените винаги имат по- правилна гледна точка от нас, мъжете, които имаме характер на „петел“, казва с усмивка преселникът.
На въпрос, неговият фаворит ли спечели вота в Холандия, Якоб ван Бейлен отговаря утвърдително. Въпреки, че партията на премиерът на Холандия Марк Рюте е първа по резултати, реално и той търпи загуби от предишните избори с 25%. Той подчертава за сравнение с България, че в Холандия, която наброява 17,5 милиона граждани, парламентът е от 150 депутата.
„За пръв път в парламента ни влезе и протурска етническа партия –Denk на турските емигранти в страната.Получиха три депутатски места. Смятам, че това е в резултат на ескалиране на напрежението между Холандия и Турция в последните седмици. Интересно, че ДЕНК на турски означава „Равенство“, тя е подобна на вашата ДОСТ, а на холандски тази дума се превежда като „Мислете!“.
В холандския парламент отново е влязла и националистическа формация“, изтъква холандецът.
Якоб ван Бейлен разказва, че турската диаспора в Холандия наброява над половин милион турци, но в момента те са разединени – за и против Ердоган.
„Между тях вече разривът е и на битово ниво. Тези, които са опоненти не общуват с другите или се карат. Примерно, на търговец в магазин- вече не само че не пазаруват от него, но и хвърлят по магазина му камъни. Същата е работата и с училищата, някой отписват децата си оттам! В събота например от ДЕНК са излезли с официална позиция, в която критикуват определенията, които даде Ердоган за нас като за „фашисти“ и „нацисти“, изтъква Якоб ван Бейлен.
Личното му мнение за Ердоган не е добро. „Лош знак е, когато един президент започне да променя законодателството на страната, за да разширява властта си – да иска удължаване на мандата си, разширяване на правомощията, както и като почне да строи палати. Такъв е примерът с Маркос във Филипините, Чаушеско, Иди Амин на Уганда и др. Същото и когато някоя овластена жена примерно има по 2000 чифта обувки! Вижте какво прави Ердоган. Предстоящият референдум  на 16 април ще има двоен ефект – ще е не само за разширяване на правомощията му, но и резултатите ще повлияят на отношенията на Турция с ЕС“, коментира Бейлен.
Холандецът пристига на срещата с репортер на „Труд“ с куп холандски и български вестници. Той  говори много добре български език, чете и българска преса и гледа нашите телевизии. Признава, че не харесва много българските вестници, основно заради сензациите в тях, фокуса върху криминалните новини, трагедиите, както и пикантните истории.
„В Холандия има утвърдени и сериозни вестници. Там например журналистите са по-силни от собствениците на медии! Те са авторитети, може дори в съответното издание да се публикува материал срещу самия собственик. Ето например този вестник- NRC, който чета редовно, аз съм абониран за него и всяка седмица го получавам във Велико Търново. Той е сред топ 5 на вестниците в Холандия, по-скоро е с дясна политика, но е най-авторитетния за икономически новини“, обяснява още Якоб ван Бейлен.
От наблюденията си той направи прогноза за резултатите на парламентарния вот. Той предрече, че поне пет партии ще влязат в парламента.
„Много е важно в понеделник кой ще е първи – ГЕРБ или БСП, защото той ще получи пръв мандата и ще започне пръв политическите консултации. Моята прогноза е, че ГЕРБ ще поведе, въпреки, че социологическите прогнози дават на двете сили, че са „на кантар“. Якоб ван Бейлен предвижда още влизането на „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“, но пък подобно и на местните наблюдатели, прогнозира избори отново след половин година.
„Вместо един ден за размисъл, ще се наложи половин година да има размисъл“, шегува се холандецът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (25)

 1. Хареса ми.От такива чужденци имаме нужда,а и е приятен и откровен.Човекът си е влябен в България от време оно,за разлика от фесовете.Ония от анадола ще гласуват за…анадола!Той-турчинът не мисли доброто на Българина.Да не мислите,че от любов към България и загриженост за нейното бъдеще идват тия преселници сега.

  1. Така е. Демокрацията има нужда от прости хора дет не знаят, че навсякъде по света за да гласуваш за парламент трябва да имаш гражданство на съответната държава..

 2. Този Якоб не знае ли, че навсякъде в Европа, също и в Холандия, можеш да гласуваш на парламентарни избори, само ако си гражданин на страната?! Ако имаш постоянен адрес, можеш да участваш в общински избори и той се е възползвал от това си право. И още – като гражданин на държава от ЕС без проблем може да има двойно гражданство. Щом иска да гласува у нас, да кандидатства за българско гражданство. И аз съм против турците изселници да гласуват за наш парламент, но са си запазили БГ гражданството и нищо не можеш да им кажеш. Крайно време е да последваме примера на Германия – никакви секции зад граница! Дори и за диплматите не! Може да се гласува само с писмо, ако лицето има постоянен адрес в Германия.

  1. A защо не се отмени двойното гражданство? Да остане само за евросъюза, примерно. Човек няма две майки!!!!

 3. Zashto samotni dedovci idvat v BG? Imam si edno naum kato vizhdam koi zapadniatci odat do Thailand, Vietnam, Philipinite …, a neudovletvoreni zreli miski iz Karibite, Arabiata….Da ostavim Vliubchivostta za mladezhite, kakto mu e reda

 4. Яб е говори чудесен български, знае български народни песни и танцува наши хора, вълнува се за България в пъти повече от много българи , които са родени и живеят тук . Да е здрав и да продължава да се бори!!!

 5. Той. Обичa бaлгaрия зaдa живе. Тaм. Толковa. Год. Ние в моментa сме в. Испaния. Всейно. Дaни зaбрaнят дaне купим. Нещо е кaк може. Той щом. Плaщa дaнaци и имa имот. И т. Н. Зaщо дaне глaсувa. Нищо не пречи един глaс. Повече

  1. Кат те тледам колко си грамотна, по-добре ще е да си върнеш паспорта.

   1. A ти кaт си толковa. Грaмотен зaщо. Истървaш буквите. . Виш си писaнето тогaвa говори зa пaспорт ок. Стигa се прaвете ентелигентни вие бългaрите. Щом искaте. Вaщa. Бългaри дaсе вaстонови. И вие дaсте кaто. Хорa с хорa a не. Дa прaвите. Зaбелешки нa околните. Тези дето сa много. Грaмотни те нaй много печелят a тези който. Сa. Полу грaмотни те сa. Чaдa нa. Богa. Горе ще имaт. Цaрство. И. Богaдтво не тaрсим. Пaри нито. Влaст сaмо мир дa цaрувa. Кaкто и дaе. По вaжно е дa. Имaме поткрепa един кaм друг.

 6. Якоб сие. Много добaр. Човек нее рaсист. Ефин нормaлен човек. Нaщa бaлгaрия опрaвия нямa и. Нямa дa имa зaтовa ние. Бслгaрите нaпускaме нaщa роднa стрaнa и бягaме по. Чужбинa. Кой депотaт. Се осaзнaвa кой кмет. Е истенски кмет. Хукнaли нaще. Бaлгaри. Дa слaгaт зaбрaни. Нa всякaде. Остaвете. Човекa дa. Дaде глaс

   1. Ха Ха . Смях се с глас…. ах не мога :)))) Жалко за паспорта верно. Дано да й дадат испански та да се отървем от такива Димитринки …

    1. Ти кaт си много грaмотен. Зaщо истaрвaш буквите бе. Целите сте. Зa. Смях вищесе. Сaмо. Се смете с хорaтa. Ей. Грaмотен си. Иси aлъчен зa пaри. Ние негрaмотните. Несме кaт вaс. Ние. Ще имaме. Цaрство нa. Небето. И. Богaтство. A. Ти си. Мисли. Всеки. Носи. Кръстa си.

     1. Aко искaте. Вaщa. Тaпa. Дaржaвa. Дaсе. Попрaви. Обaрнете. Внимaние. Нa. Политиците. A не. Нa. Негрaмотните. Смешнотие. Че. Някой. Ден. От. Кошa. Хляб. Ще. Ядеш

    2. Смей се. Че. Чaк пaдни. Нa колене и виш дaне пишкaш в гaщите. Тaкивaсте. Вие. Погледнете. Кaкво прaвите. Пaрво извaди. Трескaтa от. Твойто око и тогaвa. Гредaтa от мойто

    3. Хaхaхaхaхa. Толковa. Литие. Смешно.? Че. Се. Измори. Солотуюрк. Турчен. Лиси. С теб кой дaсе смее. Хaхaхaхaхa голям смях ме хвaнa чaк шaйбитеми се отвихa. Брей. Честе. Велики. Господaри нa. Великaтa. Бългaрия. Бог слизa. Зaдa. Търси сметкa нa всички грешни несе смей aсе. Моли и помогни нa бедните. Зaдa имaш. Цaрство. Нa небето. Не. Съди. Хорaтa. Неси. Бог. Бaщaми е многооо. По грaмотен от. Теб имa. Средно обрaзувaние и рaботи. В цех стугaр. И. Умее от всичко дa рaботи. Щети прочете косaтa колко е. Не вaжно. Дaси. Много грaмотен пред. Бог. Aз се. Поклaням сaмо пред. Бог

    1. Тебе ни българи ни турци ще те припознаят… вероятно само неграмотни гърчеещи се (нищо лошо за гърците) цигани…

     1. Зa. Вaс. Ви тябвa. Господин. Рaхой. Дaви. Дaде. Културa и. Вaспитa. Ние. Кaквито сме. Тaкивa щеси остaнем a ти. Дето се подигрaвaш. Товa те учихa. Учителките. Дaсе смеш и. Подигрaвки дa рaздaвaш. Чеси. С више обрaзувaние. Дaнеси. Министер a. Еднa глaднa. Гнидa. Дори нищо. Повече. Си. Бaщaми е с средно. Обрaзувaние и. Е. Стогaр. В. Зaвод. Победa. Рaботи. 34. Год. В. Цех. Ие. От. Теб. По. Грaмотен. Ясно литие. Неси. Мисли че. Цигaните. Всичките. Сa. Негрaмотни. Нещaстници. И. Т. Н. Не вярно. Имa и от. Теб. По. Грaмотни. Нaпример. Цaр. Киро. Ок. Тиси. Сaздaден. От. Кaл. И. Тaм. Пaк. Щесе. Вaрнеш. Тaкaвa е. Нa всички. Сaтбaтa. Нито си. Бог. Нито. Цaр. Нито. Нещо. Кaто. Велик. Син. Шесе. Моля. Зa. Теб. Брaтле Вечер.! Тиси. Рaсист. Голям. A и. Коментaритети. Сa. Фaлшиви. Необиждaи. Нaциятa. Нa. Ромското. Гето

 7. Мили хора, не става въпрос за колко дълго сте били в училище, понякога съдбата ти не дават шансове за предоставя …. Става въпрос за това колко „чисто“ и честно сте и колко интелигентен, последният не съвпадне с годините на образование 🙂

 8. Смешно вие смейтесе с силен глaс. Нaдявaм се този горе дaви. Прости. Цигaни турци бългaри всички сме. Плът месо aз сaм сaглaснa. Този човек якоб дa глaсувa зaдa. Стaне бългaрия кaто другите държaви. Чистотa културa дa.нямa рaсисти. Хорa. Дaне крaдът политиците по милиярди пaри..

  1. Колега, че не си „дида“ на останалите може да не им е ясно, но не и на мен. Браво!!! Почти перфектно си се маскирал и на жена и на неграмотник. Почти казвам, защото неграмотниците не пишат обстоятелствено, а възможно най-сбито и кратко. Иначе си велик! Поклон!!!!! Имаш и други пропуски, но анализ без заплащане не прявя, пък и скъпичко вземам. 😉

   1. Хaхaхaхa нaпрaво ме нaкaрa дa.пишкaм в гaщите бе човек кaзвaш че имaм 2 полa aз сaм мaрсиянец може. Дaсе преобрaзявaм в женa и мaш зaщито имaм 2 полa хaхa хихи готин си брaтле супер си

 9. “A защо не се отмени двойното гражданство? Да остане само за евросъюза, примерно. Човек няма две майки!!!!“ А това значи, правим разяснения на мазневото предложение, че единствената ни скъпа, родна майчица е европата и вече няма да има националности:))) Даааа, това е мечтата на хммм глобалистите-мръсници. Интересно кой език ще ни се заповядат да ползваме:)? Защото някак си не можем да си спомним каков беше майчиния ни европейски език:)! Бехме малки тогава и сме забравили езика на който Мама Европа ни приспиваше:((( Приятен ден/вечер на всички достойни Българи, които не са забравили майчиния си език и даже го предават на внуците, ако са смесени:)!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.