Претенции към „Олимпик” приемат до 27 септември

Претенции към фалиралия застраховател “Олимпик” може да бъдат предявени 35 дни след публикуване на решението за ликвидация.

Всеки, който има да взима пари, е добре да подаде отново документи

Бланки се свалят от интернет

Търсената сума трябва да е в евро

Претенции към фалиралия кипърски застраховател “Олимпик”, който извършваше дейност и в България чрез клон, може да се предявяват до 27 септември. Службата за контрол върху застрахователните компании на Кипър публикува упътвания за кредиторите след откриване на производство по ликвидация на “Олимпик”, съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН).

Всеки застрахован в “Олимпик”, който има претенция, но не я предявил пред компанията досега, трябва да го направи на електронната поща officebg@olympicins.eu, като приложи доказателства, а след това трябва да спазва процедурата за предявяване на претенция, гласят упътванията. Предявяването на претенциите трябва да бъде направено в срок до 35 дни от публикацията на решението за ликвидация (23.08.2019 г.) в Официалния вестник на Кипър лично или чрез представител. Предявяването на претенция е с клетвена декларация лично или чрез нотариално заверено пълномощно. Претенцията може да бъде заявена лично, или по пощата на следния адрес: застрахователна компания Олимпик Лимитид, бул. “България” № 102, Бизнес център “Белисимо”, 2-ри етаж, офис 22, София, както и до офиса на ликвидатора в Кипър.

Важно е да се подчертае, че претенцията трябва да бъде преизчислена в евро като курсът е фиксиран на 0,511292 лв. за едно евро. Затова дори да сте предявили претенцията си досега е добре да го направите отново. Формуляри за целта може да бъдат свалени от интернет като линк към тях заедно с указанията са качени на сайта на КФН.

Хората, чиито полици от “Олимпик” бяха прекратени на 17 август 2018 г., преди тяхната крайна дата, трябва да се обърнат към компанията на имейл officebg@olympicins.eu, за да проверят имат ли право да получат част от платената премия и точния размер на сумата. След това трябва да следват описаната по-горе процедура за предявяване на претенция.

 

В търсене на по-висока доходност

Застрахователи изнесоха 4,3 млрд. лв.

Управляват 8,1 млрд. лв.

Застрахователните компании, които извършват дейност в страната, са инвестирали в чужбина над 4,3 млрд. лв. Общият размер на средствата, управлявани от застрахователните дружества в България, възлиза на 8,135 млрд. лв. към края на юни, обявиха от БНБ. Те се увеличават с 532,4 млн. лв. (+7%) за година и със 184,5 млн. лв. (+2,3%) спрямо предходното тримесечие.

Повечето от тези средства обаче са инвестирани в чужбина в търсене на по-висока доходност.

В края на юни вложенията на застрахователите в България са само 3,798 млрд. лв., или 46,7% от управляваните от тях средства, показват данните на Централната банка.

За година инвестициите на застрахователите в страната нарастват със 148,1 млн. лв., или с 4,1%. В същото време вложенията зад граница се увеличават доста по-бързо - с 384,3 млн. лв., или с близо 10%. Като инвестирани в държавите от Европейския съюз нарастват за година с 214,4 млн. лв. (6%) и достигат 3,797 млрд. лв.

Коментари

Задължително поле