Преустановяват полетите на грузински авиокомпании в Русия от 8 юли

Снимка: Архив

Полетите на грузински авиокомпании на територията на Русия ще бъдат преустановени от 8 юли, се казсва в съобщение на Министерството на транспорта на Русия. По-рано стана ясно, че също от 8 юли руските авиопревозвачи ще спрат полетите в Грузия, предава ТАСС.

На сайта на транспортното ведомство се казва, че причината за спирането на полетите е необходимостта да се обезпечи достатъчно ниво на авиобезопасност и наличието на просрочени задължения за аеронавигационна дейност пред ФГУП „Госкорпорация по ОрВД“.

Общите задължения на Грузия възлизат на близо $793 хиляди.

"Спирането на полетите ще продължи до предоставянето на руската страна на програмите за авиационна сигурност на Georgian Airways и MyWay Airlines, техния одит и одобрение от руската страна, както и докато грузинската страна изплати изцяло дълга за аеронавигационното обслужване", се казва в съобщението.

Авиационните власти на Руската федерация също съобщиха за готовността си да провеждат консултации с грузинската страна, добавиха от Министерството на транспорта.

Пред парламента в Тбилиси за втори ден се провежда протестна акция. Основните искания на демонстрантите са оставката на вътрешния министър Георги Гахария, провеждане на предсрочни парламентарни избори по пропорционалната система и освобождаване на всички 305 души, които бяха задържани от полицията в нощта срещу петък при разгонването на митинга пред сградата на законодателното събрание. Причина за протеста беше превърналото се в скандал участие на депутата от руската Държавна дума Сергей Гаврилов, както и други руски делегати, в 26-ата сесия на Генералната асамблея на Международната асамблея на православието.

Коментари

Задължително поле