Преходът свърши, започваме нов преход

Предопределено е новата мода в новия парламент да бъде протестърска

Какво стана бе? Протестите успяха! Поставено е началото на промяната! Моделът на управление ще бъде сменен! Това бяха моите спонтанни възклицания в ефира на на телевизията 7/8 точно в 20 часа на изборния ден. Донесоха ми в студиото първите данни от предварителните преброявания на социолозите и аз им хвърлих едно око, както се казва, за да ги коментирам веднага. Човекът срещу мен в миг се превърна в партиен и парламентарен шеф, а досега бе в ролята на водещ. Става дума за Тошко Йорданов. Слави отсъстваше.

Подобни възклицания се чуваха и от другите телевизии. Споменаваше се и фаталното „Това е краят на Борисов“. Така говореха специалистите. Неговите велможи в студията мълчаха объркани. До момента, в който включиха Борисов от Банкя в библейската му поза в двора пред джипа. Притеснен, дори изплашен, но вече лавиращ. Не се е предал, пробутва разни коварни уловки, само и само да не допусне президента да сформира служебен кабинет, да устиска до декември, тогава президентът вече  е близо до края на мандата си.

Останали без опорни точки, телевизионните новини се отдадоха на всестранно лансиране на „идеята „Бойко да подари 10 гласа на Слави. Той вече подхвърляше други уловки, но те се  бяха подготвили да наложат на обществото като дневен ред щедрия  „подарък“. Между другото тръгнаха тъжни коментари, изпълнени с подигравки към „чалгарите“, „селянията“, лумпените“, които искали да вземат властта и да хвърлят страната в хаос.

На повечето от журналистическите текстове личеше, че техните автори не познават законите на държавата, не знаят какви процедури следват и кой решава какъв да е дневният ред. И се чудеха и маеха защо Слави се колебае дали да прави кабинет, след  като всички искат да му помогнат. С малкия си хоризонт те не можеха да си представят , че той и другите партии на протеста биха върнали  мандата, който ще им бъде връчен, за да спечелят на  гребена на вълната нови гласове на новите избори.

В общата суматоха попаднах и на един коментар, че вече е завършил преходът, тъй като БСП вече не била решаващ фактор в политическия живот. Е, след като е завършил най-после този преход, значи следва нов преход. Тъй като ние сме като осъдени винаги да живеем в някакъв преход. А как ще се казва новият преход , моля? Нов парламент- нов преход- нова мода, нов език…  Ако досегашният преход беше  от рода на „мафиотски живковизъм „/живковизъм- Живков,БКП , ДС: мафиотски-Борисов , СИК/ ,то новият вероятно трябва да бъде окичен с гордото „инфлуенсърска  демокрация/инфлуенсърска - Слави, Любен Дилов, демокрация- „отровното трио“/.

Предопределено е новата мода в новия парламент да бъде протестърска, жълтопаветна- раничка, спортен екип за разходки, маратонки, бутилка вода, сандвичи от къщи, лека брада/. За новия език няма никакви съмнения, той ще блика от американизми, технологични понятия от новите информационни технологии, всяко изложение ще започва с фразата „след промяната“…

Между другото БСП, която е против управлението на Борисов, също би имала интерес да няма нови избори, защото част от гласувалите за нея ще отидат при Слави, „да не се губят гласове“.

Една тема се роди , по която всеки е готов да се изкаже- да си ходи Корнелия Нинова след тежката загуба, а БСП отива в ъгъла на политиката.

Няколко думи за непростимите грешки:

- не подкрепи открито протестите с напускане на парламента,
- след триумфа  на вътрешния избор Корнелия Нинова се отдаде на…  тя си знае на какво, но кампания нямаше,..
- нямаше и стратегия,
- очевидна финансова криза
- конфликта с президента 
- вероятно е имало и вътрешен саботаж.

Реалният победител е Слави Трифонов: 

Нямаше защо да се присъединява физически към протестите. Той отдавна е станал символ на протеста.

Големият губещ- патриотите:

Достатъчно бе да пуснат Джамбазки по телевизията и провалът бе осигурен.

Възродената десница : „Демократична България  „Още след  като Христо Иванов дебаркира на брега на Доган написах, че с удара си върху центъра на задкулисието Христо Иванов осигури влизането на партията си в новия парламент. Доразви успеха с блестяща рекламна кампания в социалната мрежа , пародирайки воаяжите на Борисов. Предстои да преодолеят предразсъдъците.

Президентът: Той е победител в персонален и обществен смисъл. Тежката му битка се увенча с успех. От тук нататък той ще води играта.

Новите политици: Нито за момент да не забравят, че Борисов ще се съпротивлява с всички възможни средства. Той има хъс, има опит, няма само скрупули. Много скоро ще трябва да доказват, че могат да управляват държавата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари