Прзидентът на Босна и Херцеговина впечатлен от културно-историческото наследство на Търново

Председателят на Председателството на Босна и Херцеговинана Младен Иванич във вторник бе на визита във Велико Търново и се срещна с кмета на областния град Даниел Панов. Гостът бе придружен от посланика на Босна и Херцеговина у нас Радомир Богданович и българският посланик във федералната държава Августина Цветкова.

По време на срещата Даниел Панов е представил пред гостите историята, културата и развитието на икономиката на Велико Търново. Младен Иванич пък останал силно впечатлен от работата по съхраняването на културно-историческото наследство на болярския град и от силно развития културен туризъм.

„За мен е голямо удоволствие да бъда във Велико Търново. Вчера /б.а.понеделник/ проведох изключително ползотворни разговори с президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание на България Димитър Главчев. Босна и Херцеговина смята България за една приятелска страна. Сигурен съм, че и за в бъдеще ние ще получаваме много силна подкрепа от България. През втория ден от моята визита в България аз реших да дойда във Велико Търново по няколко причини. Градът е прочут, особено сред сърбите с гроба на Свети Сава в църквата "Св.40 мъченици". Търново е известен и като град с богата си култура и история. Кметът ме информира как работи местната власт и как функционира града. Впечатлен съм от подобренията. Надявам се, че може да продължим да работим заедно и за в бъдеще. Аз съм от Баня Лука и мисля, че бихме могли да работим за побратимяване между двата града“, заяви Младен Иванич.

Според него съществена пречка за туристите от Босна и Херцеговина да посетят България е лошото състояние на пътната инфраструктура.

Младен Иванич подчерта, че инвестициите ще спомогнат за по-добрата връзка между двете страни и за по-добрите икономически отношения, които според него на този етап не са на високо ниво.

"Годишният стокооборот е около 100 милиона евро, което е недостатъчно.Двете държави имат близки исторически корени, затова най-бързият начин за сътрудничество е чрез туризма", коментира Иванич.

Даниел Панов пък припомни, че преди няколко години предприемачи от град Баня Лука са дарили фиданки за оформянето на парковото пространство в двора на църквата на цар Иван-Асен II "Св. 40 мъченици".

Градоначалникът на старата столица и Председателството на Босна и Херцеговина си размениха подаръци. На делегацията бяха връчени макет на крепостта "Царевец", реплика на златната перпера на цар Иван Асен II и значка с герба на Община Велико Търново. Гостите подариха на Даниел Панов змиянска шевица от Босна и Херцеговина, защитена от ЮНЕСКО като част от нематериалното културно наследство на човечеството.

„С голямо удоволствие посещавам този мощен град, изпълнен с много история. Почувствах топлото гостоприемство не само на кмета, но и на всички граждани на града“, написа в книгата за пожелания на Община Велико Търново Младен Иванич.

Коментари

Задължително поле