Призрак ли гори боклука в ТЕЦ „Бобов дол“

Иван Гешев и Младен Маринов се срещнаха и с общинското ръководство на община Бобов дол.

Не е ясно кой е собственик, Христо Ковачки отрича

Иван Гешев неочаквано провери централата

Главният прокурор: Ще си продадеш майбаха и яхтата и ще сложиш филтри на комините

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо се появи в Бобов дол заедно с вътрешния министър Младен Маринов и министъра на околната среда Емил Димитров, за да проверят гори ли незаконнo централата боклук. Никой не можа да отговори на въпрос на “Труд” кой е собственик на централата, която трови целия район. В “Дакси” като собственик е посочен “Консорциум Енергия МК” АД и са вписани само представител и борд на директорите. Същото е положението и в Търговския регистър. Посоченият адрес обаче е “Индустриална зона Орион”, където се намират фирмите на Христо Ковачки. Бизнесменът отрече по БТВ да е собственик на “Бобов дол” и каза, че е само консултант.

По време на посещението на Иван Гешев стана ясно, че централата гори незаконно боклук, смесен с въглища. “Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ “Бобов дол”. Едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища. Второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища. Третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне. Поехме ангажимент, ако трябва перманентно ще се проверява какво се гори в ТЕЦ-овете”, заяви главният прокурор и добави, че при констатиране на нарушения ще се образуват досъдебни производства. Той уточни и че ще се проверява дали има инсталации, които се водят само на хартия, дали се оползотворяват отпадъци със стари разрешителни.

“Ще си продадеш яхтата, майбаха и някоя вила и ще сложиш пречистватели на ТЕЦ-а. Вместо печалба от 1000%, ще си сложиш филтри на комините, за да е чист въздухът. Ще направиш 100% печалба, но ще спазваш законодателството, а хората ще дишат чист въздух”, заяви Иван Гешев. В отговор на журналистически въпрос, той каза, че не познава Христо Ковачки, с чието име се свързва ТЕЦ “Бобов дол” и не знае дали бизнесменът може да избяга в чужбина.

 

Четири централи ще бъдат проверени

Само ТЕЦ „Сливен“ може да гори отпадъци

Само ТЕЦ “Сливен” има разрешително да гори отпадъци. Това каза министърът на околната среда Емил Димитров. Върховна административна прокуратура му възложи цялостна проверка дали се горят нерегламентирани отпадъци от ЕС в тецовете “Бобов дол, “Брикел” “Сливен” и “Перник”. Всички те се свързват с името на Христо Ковачки.

Предмет на проверката ще бъдат издадените разрешителни по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

Коментари

Задължително поле