Приказка за едно пиано и 300-годишна виола

Людмил Ангелов и Румен Цветков

Испания събра виртуозите Людмил Ангелов и Румен Цветков за проекта Brahms Alliance

И двамата музиканти обожават Брамс

България не им липсва, защото често си идват

Казват, че никоя среща не е случайна в живота - така се получава и с двама български виртуози на пианото и виолата. Те са благодарни на Съдбата за иронията да ги срещне не в родината, а в Испания.

За пианиста Людмил Ангелов и виолониста Румен Цветков творбите на Йоханес Брамс са като таен език за общуване от първата им среща преди 2 години. Страстта към музиката, българският корен и преподавателската кариера в чужбина, една почти 300-годишна виола и произведения, вдъхновени от благоговението на един композитор пред 2 необикновени жени събират двамата за албума Brahms Alliance. Той е създаден в студиото на легендарния продуцент и звукорежисьор Алберт Мораледа в Барселона и е издаден от Gega New.

Двамата успешни български музиканти се запознават в малко градче близо до Валенсия, Южна Испания за рецитал от цикъла “Виола архиви” и моментално си пасват като творци и темперамент. “Осъзнахме, че се разбираме прекрасно на сцената, а по-късно се оказа, че ни свързват и много детайли в личен план, които направиха приятелството ни спонтанно и искрено”, споделя Цветков. При семейните им срещи те с изненада откриват много съвпадения - и двете им съпруги са от Пловдив и носят името Десислава, и двамата имат дъщери с името София и са от семейства на музиканти.

В програмата на първия им концерт свирят соната на Брамс, а когато се събират на вечеря, възниква идеята да запишат и двете му сонати. Мислят с какво да допълнят албума и решават да включат творби на две дами, които са вдъхновявали Брамс и са композирали във време, когато това е било привилегия само на мъжете - до средата на XIX в. Клара Шуман, съпруга на Роберт Шуман, който е бил ментор на Брамс, е една от най-големите пианистки на епохата и талантлив композитор. Тя много е поощрявала Брамс, помагала му е, била е негова близка приятелка след смъртта на съпруга си. Ангелов и Цветков прибавят в диска 3 романса от нея.

Другата ключова женска фигура в живота на Брамс е сопраното Полин Виардо, чийто глас и непокорен дух го вдъхновяват да създаде легендарни композиции. Самата тя е била нелош композитор и добра пианистка, учила е пиано при Лист. Става една от най-големите оперни звезди във втората половина на XIX в. В Баден-Баден, Германия, където Брамс има дом близо до нейния, Полин го кани на соарета в музикалния си салон.

В албума Brahms Alliance двамата българи записват 6 нейни пиеси. “В оригинал те са писани за цигулка и пиано, но Румен се справи блестящо, като ги изсвири на виола”, споделя Ангелов. “Никой не може да каже дали между Брамс и двете дами е имало нещо по-силно от приятелство - добавя пианистът. - И двете са били доста по-възрастни от Брамс и са му помагали, обменяли са музикални и естетически идеи. Важна е тази творческа и духовна връзка между тях.”

Двамата българи не пестят суперлативите си един за друг, споделят, че са щастливи да работят заедно и чертаят общи планове за бъдещето си. “Всички знаят кой е Людмил Ангелов”, казва Румен Цветков за своя сценичен партньор и приятел.

“Виртуозът на Шопен” - с това е известен Людмил Ангелов, макар да споделя с ирония, че свири и другите автори не по-зле, но “на човек като му излезе име, това си остава”. Роден е във Варна, в семейството на изтъкнати музиканти - прочутия диригент Михаил Ангелов и оперната певица Мария Димитрова.

Когато е на 4 годинки, родителите му се разделят и той израства при майката на майка си - София, потомка на гърци, заселили се във Варна. Тя не е музикант, но е с изявен пиетет към музиката и пианото. Баба София се превръща в ключова фигура за малкия талант. Когато е на 6 години, го води на уроци по пиано в музикална школа. Седемгодишен той кандидатства в детската школа към музикалното училище, което завършва, а после и консерваторията. Ангелов е първият студент, на когото разрешават да учи по индивидуална програма, заради многото му концерти още от ранна възраст, и за 3 години взема всички изпити.

До 1990 г. е непрекъснато на турнета. През 1991 г. на едно от тях в Толедо, след успешен концерт, президентът на провинция Толедо му предлага да преподава в консерваторията в града. Така на 30 години започва неговата испанска история. След 17 години напуска консерваторията през 2009-та, защото концертите и пътуванията му стават толкова много, че е невъзможно и да преподава.

Първият голям успех на младия музикант е дипломът през 1985 г. на Международния конкурс за пианисти на името на Шопен във Варшава, който се смята за най-големия и най-трудния в света. Успехът му дава импулс да научи абсолютно всички произведения на Шопен. Оттогава му се носи славата на най-добрия интерпретатор на композитора. Носител е и на Голямата награда в най-значимия клавирен конкурс в света “Пиано мастърс” през 1994 г. в Монте Карло. Основател е и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо от 1994 г. до 2015 г. и член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата.

Людмил Ангелов е популярен на 5 континента, изнасял е концерти и рецитали в престижни зали като “Ла Скала” в Милано, “Линкълн Сентър” в Ню Йорк, “Гаво” в Париж и “Концертгебау” в Амстердам. Почетен професор е на Нов български университет. “Мой ред е да предам на младите таланти това, което съм научил”, казва вируозът.

Преди 9 години основава “Пиано Екстраваганца” - малък бутиков фестивал в София с цел да пропагандира по-малко известни композитори и произведения за пиано. Идеята му хрумва, след като от години членува в музикално общество от 30 колекционери, които издирват потънали в прах партитури на не толкова известни произведения. “Искам тези партитури да не остават само в нечии колекции, а да стигат до слушателите”, казва Ангелов. Днес продължава да живее в Толедо със съпругата си, която е завършила ВИТИЗ, но в Испания се занимава с културен мениджмънт.

Румен Цветков е роден в Пловдив и също от малък расте сред музика. Майка му Марияна е пианистка, а баща му Цветан Цветков е един от създателите на ансамбъл “Тракия” в Пловдив. Първите спомени на невръстния Румен са как обръща наобратно гъдулката на баща си, като цигулка, и движи лъка по струните. На 4 годинки му купуват първата цигулка и започва уроци, свири с желание. Завършва музикалното училище в Пловдив. На 10 години се прехвърля на виола по идея на директорката Здравка Колева, тъй като след III клас е първи сред цигуларите.

След това остава в Пловдив заради преподавателя си по виола Георги Найденов, когото много цени. Когато Найденов умира, Румен е в III курс в консерваторията. “Майка ми почина, аз вече мислех, че няма какво повече да направя в България и заминах за Америка”, споделя той. Завършва бакалавърска степен в Далас, в института “Ван Клайбърн”, и магистратура в Чикаго, в консерваторията “Рузвелт”. После решава, че Америка не е за него и се връща в Европа през 2007 г. Прекарва една година в Манхайм, Германия, работи като соло виолонист в Холандия. През 2008 г. съпругата му, цигулар, печели работа в Испания и решават да създадат дом в малко градче до Валенсия.

Виртуозът на струните е свирил в близо 40 държави на всички континенти, остава му само Австралия. Преди 2 години отваря нова страница в живота си - започва да преподава виола и камерна музика в консерваторията в Тилбург близо до Айндховен. Води майсторски класове в Нов български университет и в цяла Европа и Америка.

Цветков свири с две старинни виоли, едната от които е почти 300-годишна. Направена е от Симеон Шодлер през 1785 г. Когато е студент в Далас, тя е част от колекцията на една ценителка на млади таланти, която му я подарява през 2005 г. “В Америка има хубава традиция колекционери да подаряват ценни инструменти на млади дарования”, казва Румен. Преди година и половина си купува една 100-годишна виола, дело на Джузепе Джакети ди Рома. Свири и на двата инструмента в зависимост от залите. С Десислава имат 2 дъщерички - София на 3 и Виктория на 5 години. И двете са много музикални, а Виктория е започнала уроци по цигулка.

България не липсва и на двамата, защото често си идват. Людмил прекарва половината от времето си в родината, а Румен си идва поне веднъж месечно. Двамата все повече се оформят като постоянно дуо, планират съвместни концерти и нов албум през есента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл