Концесионери лъжат с чадърите на плажа

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Индия ще направи втори опит да изстреля космически апарат към Луната

Кметът на Разлог вдигна сватба на сина си (СНИМКИ)

Започна умъртвяването на 17 000 прасета от свинекомплекса в село Николово

Фалшив изумруд? Няма грешка с малахита

249 са кандидат-студентите за новия Факултет по медицина Първото класиране ще бъде обявено на 5 август

Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Висоцки – първият съветски мачо 39 години след смъртта на барда, той вече е безсмъртен

Приказка за едно пиано и 300-годишна виола Испания събра виртуозите Людмил Ангелов и Румен Цветков за проекта Brahms Alliance

Людмил Ангелов и Румен Цветков

И двамата музиканти обожават Брамс

България не им липсва, защото често си идват

Казват, че никоя среща не е случайна в живота – така се получава и с двама български виртуози на пианото и виолата. Те са благодарни на Съдбата за иронията да ги срещне не в родината, а в Испания.

За пианиста Людмил Ангелов и виолониста Румен Цветков творбите на Йоханес Брамс са като таен език за общуване от първата им среща преди 2 години. Страстта към музиката, българският корен и преподавателската кариера в чужбина, една почти 300-годишна виола и произведения, вдъхновени от благоговението на един композитор пред 2 необикновени жени събират двамата за албума Brahms Alliance. Той е създаден в студиото на легендарния продуцент и звукорежисьор Алберт Мораледа в Барселона и е издаден от Gega New.

Двамата успешни български музиканти се запознават в малко градче близо до Валенсия, Южна Испания за рецитал от цикъла “Виола архиви” и моментално си пасват като творци и темперамент. “Осъзнахме, че се разбираме прекрасно на сцената, а по-късно се оказа, че ни свързват и много детайли в личен план, които направиха приятелството ни спонтанно и искрено”, споделя Цветков. При семейните им срещи те с изненада откриват много съвпадения – и двете им съпруги са от Пловдив и носят името Десислава, и двамата имат дъщери с името София и са от семейства на музиканти.

В програмата на първия им концерт свирят соната на Брамс, а когато се събират на вечеря, възниква идеята да запишат и двете му сонати. Мислят с какво да допълнят албума и решават да включат творби на две дами, които са вдъхновявали Брамс и са композирали във време, когато това е било привилегия само на мъжете – до средата на XIX в. Клара Шуман, съпруга на Роберт Шуман, който е бил ментор на Брамс, е една от най-големите пианистки на епохата и талантлив композитор. Тя много е поощрявала Брамс, помагала му е, била е негова близка приятелка след смъртта на съпруга си. Ангелов и Цветков прибавят в диска 3 романса от нея.

Другата ключова женска фигура в живота на Брамс е сопраното Полин Виардо, чийто глас и непокорен дух го вдъхновяват да създаде легендарни композиции. Самата тя е била нелош композитор и добра пианистка, учила е пиано при Лист. Става една от най-големите оперни звезди във втората половина на XIX в. В Баден-Баден, Германия, където Брамс има дом близо до нейния, Полин го кани на соарета в музикалния си салон.

В албума Brahms Alliance двамата българи записват 6 нейни пиеси. “В оригинал те са писани за цигулка и пиано, но Румен се справи блестящо, като ги изсвири на виола”, споделя Ангелов. “Никой не може да каже дали между Брамс и двете дами е имало нещо по-силно от приятелство – добавя пианистът. – И двете са били доста по-възрастни от Брамс и са му помагали, обменяли са музикални и естетически идеи. Важна е тази творческа и духовна връзка между тях.”

Двамата българи не пестят суперлативите си един за друг, споделят, че са щастливи да работят заедно и чертаят общи планове за бъдещето си. “Всички знаят кой е Людмил Ангелов”, казва Румен Цветков за своя сценичен партньор и приятел.

“Виртуозът на Шопен” – с това е известен Людмил Ангелов, макар да споделя с ирония, че свири и другите автори не по-зле, но “на човек като му излезе име, това си остава”. Роден е във Варна, в семейството на изтъкнати музиканти – прочутия диригент Михаил Ангелов и оперната певица Мария Димитрова.

Когато е на 4 годинки, родителите му се разделят и той израства при майката на майка си – София, потомка на гърци, заселили се във Варна. Тя не е музикант, но е с изявен пиетет към музиката и пианото. Баба София се превръща в ключова фигура за малкия талант. Когато е на 6 години, го води на уроци по пиано в музикална школа. Седемгодишен той кандидатства в детската школа към музикалното училище, което завършва, а после и консерваторията. Ангелов е първият студент, на когото разрешават да учи по индивидуална програма, заради многото му концерти още от ранна възраст, и за 3 години взема всички изпити.

До 1990 г. е непрекъснато на турнета. През 1991 г. на едно от тях в Толедо, след успешен концерт, президентът на провинция Толедо му предлага да преподава в консерваторията в града. Така на 30 години започва неговата испанска история. След 17 години напуска консерваторията през 2009-та, защото концертите и пътуванията му стават толкова много, че е невъзможно и да преподава.

Първият голям успех на младия музикант е дипломът през 1985 г. на Международния конкурс за пианисти на името на Шопен във Варшава, който се смята за най-големия и най-трудния в света. Успехът му дава импулс да научи абсолютно всички произведения на Шопен. Оттогава му се носи славата на най-добрия интерпретатор на композитора. Носител е и на Голямата награда в най-значимия клавирен конкурс в света “Пиано мастърс” през 1994 г. в Монте Карло. Основател е и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо от 1994 г. до 2015 г. и член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата.

Людмил Ангелов е популярен на 5 континента, изнасял е концерти и рецитали в престижни зали като “Ла Скала” в Милано, “Линкълн Сентър” в Ню Йорк, “Гаво” в Париж и “Концертгебау” в Амстердам. Почетен професор е на Нов български университет. “Мой ред е да предам на младите таланти това, което съм научил”, казва вируозът.

Преди 9 години основава “Пиано Екстраваганца” – малък бутиков фестивал в София с цел да пропагандира по-малко известни композитори и произведения за пиано. Идеята му хрумва, след като от години членува в музикално общество от 30 колекционери, които издирват потънали в прах партитури на не толкова известни произведения. “Искам тези партитури да не остават само в нечии колекции, а да стигат до слушателите”, казва Ангелов. Днес продължава да живее в Толедо със съпругата си, която е завършила ВИТИЗ, но в Испания се занимава с културен мениджмънт.

Румен Цветков е роден в Пловдив и също от малък расте сред музика. Майка му Марияна е пианистка, а баща му Цветан Цветков е един от създателите на ансамбъл “Тракия” в Пловдив. Първите спомени на невръстния Румен са как обръща наобратно гъдулката на баща си, като цигулка, и движи лъка по струните. На 4 годинки му купуват първата цигулка и започва уроци, свири с желание. Завършва музикалното училище в Пловдив. На 10 години се прехвърля на виола по идея на директорката Здравка Колева, тъй като след III клас е първи сред цигуларите.

След това остава в Пловдив заради преподавателя си по виола Георги Найденов, когото много цени. Когато Найденов умира, Румен е в III курс в консерваторията. “Майка ми почина, аз вече мислех, че няма какво повече да направя в България и заминах за Америка”, споделя той. Завършва бакалавърска степен в Далас, в института “Ван Клайбърн”, и магистратура в Чикаго, в консерваторията “Рузвелт”. После решава, че Америка не е за него и се връща в Европа през 2007 г. Прекарва една година в Манхайм, Германия, работи като соло виолонист в Холандия. През 2008 г. съпругата му, цигулар, печели работа в Испания и решават да създадат дом в малко градче до Валенсия.

Виртуозът на струните е свирил в близо 40 държави на всички континенти, остава му само Австралия. Преди 2 години отваря нова страница в живота си – започва да преподава виола и камерна музика в консерваторията в Тилбург близо до Айндховен. Води майсторски класове в Нов български университет и в цяла Европа и Америка.

Цветков свири с две старинни виоли, едната от които е почти 300-годишна. Направена е от Симеон Шодлер през 1785 г. Когато е студент в Далас, тя е част от колекцията на една ценителка на млади таланти, която му я подарява през 2005 г. “В Америка има хубава традиция колекционери да подаряват ценни инструменти на млади дарования”, казва Румен. Преди година и половина си купува една 100-годишна виола, дело на Джузепе Джакети ди Рома. Свири и на двата инструмента в зависимост от залите. С Десислава имат 2 дъщерички – София на 3 и Виктория на 5 години. И двете са много музикални, а Виктория е започнала уроци по цигулка.

България не липсва и на двамата, защото често си идват. Людмил прекарва половината от времето си в родината, а Румен си идва поне веднъж месечно. Двамата все повече се оформят като постоянно дуо, планират съвместни концерти и нов албум през есента.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.