„Приказки от Старата гора“ бе представена на международна конференция

Д-р Мария Касчиева от ШУ „Епископ Константин Преславски“ представи работата на горските педагози от СИДП, ДПП „Шуменско плато“ и висшето училище на проведената във Варна дванадесета международна конференция ESENIAS & DIAS. Форумът се финансира от Фонд „Научни изследвания“ към МОН, а сред партньори на проявата са ЛТУ-София, БАН. През трите дни на конференцията, от 11 до 13 октомври, учени от Сърбия, Румъния, Гърция, Турция и България разискваха теми свързани с инвазивните видове и тяхното разпространение.

Участието на д-р Касчиева бе на тема „Горската педагогика в контекста на контрола на инвазивните видове“. Тя представи книжката „Приказки от Старата гора“, както и урока към нея.  В рамките на 2 години в занятията за инвазивните видове, които изместват местните дървета от Старата гора, се включиха над 1000 деца от  областите Шумен, Варна, Добрич и Търговище.

Проектът „Горите на Североизтока“, със средства, по който е издадена детската книга „Приказки от Старата гора“, се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма LIFE Nature 2019 на Европейската комисия. Основната му цел е да бъдат премахнати насаждения от инвазивни чужди видове, които са в неблагоприятно състояние и да се възстановят приоритетни горски местообитания в 10 защитени зони от мрежата Натура 2000 в Североизточна България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони