Приказна Коледа в Германия

Уханието на вурстчета, греяно вино и джинджифил е навсякъде

Ако искаш да попаднеш в истинска приказка и да станеш непосредствен участник в нея, то непременно трябва да посетиш няколко коледни базари в Германия. Четири седмици преди Рождество цяла Германия се превръща в изумително пиршество за очите и огромна наслада за небцето.

Ароматът на джиджифилови курабийки, канела и греяно вино, на вурстчетата и щолените се носи отвсякъде, а огромните виенски колела и елхи, хилядите светлинки около прекрасно украсените малки къщички и щандове, отрупани с какво ли не, буквално може да те накара да се чувстваш като в едно време и да усетиш какво е било няколко века назад.

Празничното настроение струи навсякъде, старинна музика гали ухото, а хората се чувстват точно като малки деца. Да не говорим за вдетинените възрастни, които предизвикват мили усмивки и веселие. Луксът го няма, колкото е по-обикновено, толкова е по-добре. Но пък е ужасно завладяващо и красиво. Симпатични сантаклаусовци (Дядо Коледа), еленчета и всякакви други герои отвсякъде създават онази топлина, характерна преди всичко за детството и приказните герои от книжките на Андерсен.

Всяка година в медиите правят класации за най-хубавите базари, а истината е, че навсякъде в Германия те са прекрасни. Забавлението е навсякъде. Няма съмнение обаче, че базарите в северните градове Хамбург и Бремен са едни от най-красивите и най-посещаваните. Като хайзейски (свободни) градове, с история още от ранното Средновековие, те са направо прелестни.

В предколедните дни Хамбург, наричан „Северна Венеция“, заради многото си канали и мостове, заради езерата и реките, е фантастичен. Преброени са 15 големи базари там, но в този град на всяко по-голямо площадче и свободно пространство има коледна украса и щандове с лакомства и топли питиета. В историческия пристанищен град те отговарят на всички вкусове. Традиционният и изключително красив базар се намира на великолепния площад пред величествената сграда на кметството и точно до езерото Алстер, където редиците от сергии са организирани по различни теми. Там се предлагат сладки изкушения - торти, шоколади, курабии, представени са занаяти - кожа, сребро, украшения за елха, и всичко това направо може да замае погледа ти. Традиционната немска храна с вурстчета, наденички, много вкусното зеле, печеното свинско няма как да не предизвика гастрономически удоволствия. Децата пък се прехласват по друг базар, характерен с много забавления – гигантско виенско колело, люлки и какви ли не играчки.

В Хамбург са помислили и за любителите на греховни удоволствия. Туристите и гостите на двумилионния град няма как да не отидат на прочутата улица „Репербан“, където съвсем близо до най-известното полицейско управление се намира т.нар. „греховен“ базар на квартала с червените фенери „Санкт Паули“. И естествено той не пропуска възможността да предложи освен традиционните храна и напитки и малко повече еротика. Чува се подходяща музика, а сексапилни ангелчета по сцената са предизвикателство за публиката. Разбира се, танцът на пилон на красиви поразсъблечени момичета в закрита шатра е част от забавлението. Стоките на някои от щандовете са сходни с асортимента на секс-шоповете, но всичко е направено ненатрапчиво, все пак предколедната атмосфера трябва да бъде спазена.

В половинмилионния Бремен, който е само на стотина километра от Хамбург, празничните светлини са също много ярки. Точно покрай реката Везер, която преминава през града, има средновековен базар, който е пълен с хора – не само местни, но и отдалече, защото популярността му е в цяла Германия, че и извън нея – има гости и от Холандия, Дания и къде ли не. Всъщност, Бремен има силна пазарна традиция и тук се провежда пазари още от X век. Като най-стария морски град в Германия и член на ханзейската лига, той има богата история на търговията. Идеята на коледния средновековен базар е запазването на традициите и е нещо като панаир на занаятите. В него може да се видят кожари, леяри на свещи, майстори на плетени кошници, люлки и чанти, и много други занаятчии. Между другото, дори се смята, че украсяването на коледната елха идва от бременските гилдии, които за забавление на децата кичели дръвчета с най-различни хартиени цветя, ядки и т.н.

Жителите на града на бременските музиканти са големи любители на вкусния живот. В цяла Германия на Рождество се пече щолен, но там хората имат своя сладкарска гордост – нарича се клабен (Klaben). В тестото се слагат много стафиди, орехи, сухи плодове, портокалова кора, лимон, канела и други подправки – получава се много вкусно и питателно. Има вкуснотии и за тези, които не обичат сладко. Това е прасенцето от черен хляб (Schwarzbrot schwein).

Свинята в германската традиция е символ на благополучие и семейно щастие. В Бремен пекат тези фигури от ръжено брашно с добавка на кимион и кориандър. Това всъщност е щастливият бременски хляб, носещ късмет. Великолепната ренесансова фасада на кметството (сградата му е от XV век) е под закрилата на ЮНЕСКО и коледният базар там е направо приказен. Разположен е в сърцето на града и само на десетина минути пеша от средновековния. Местната чудесия е обилно полята от пунш и ароматен глювайн (топлото червено вино), в което е добавен и ром. Сервира се в едновремешни керамични чаши, които мнозина си носят вкъщи за колекция. Традицията повелява и да се наблегне на консумацията на сладко – бонбони, карамелизирани ядки и всякакви захаросани сладки.

Германците наистина умеят да се забавляват. И четири седмици преди Коледа те буквално вечер живеят на улицата. Песните, наздравиците и коледните ухания са навсякъде. Немското коледно угощение предизвиква. И се помни завинаги.

Коментари

Задължително поле