Прилепов сън затваря пещера „Бисерна“ до пролетта

Красивата пещера „Бисерна“ край Шумен затваря за посетители през зимния сезон от 1 ноември, заради своите ценни обитатели - прилепите. Ограничението е въведено за да се опазят те по време на зимния им сън, съобщават от дирекция ПП "Шуменско плато". Летящите мишки изпадат в хибернация, за да оцелеят без храна до пролетта. Безпокойството в този период може да стане причина за изчерпване на енергийните им запаси и те да не оцелеят до края на зимата. В пещерата се срещат 14 вида прилепи и в момента сформират зимните си колонии.

Близо 1200 туристи са посетили пещера "Бисерна" от отварянето й през септември до момента. Това беше втори "прозорец" за туристи през тази година. Интересът през есента към „перлата на Шумен“ е бил по-голям, отколкото при отварянето й за първи път от десетилетия през пролетта, съобщават от дирекцията.

Пещерата ще посреща туристи отново през м.април следващата година.

Дирекцията на Природен парк "Шуменско плато" запазва регламента за влизане с предварително записване. За влизане в пещерата се сформират групи от минимум 8 души. До „Бисерна“ се стига по два пешеходни маршрута, по които са поставени указателни табели.

Коментари

Задължително поле