Пристрастен към хазарта синдик изтеглил 146 330 лв. от сметки на фирми в несъстоятелност

Пристрастен към хазарта синдик присвоил 146 330 лева от две фирми в несъстоятелност, а част от парите проиграл при залагания. За длъжностното присвояване Пламен Пенчев (50 г.) от Попово е осъден на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Присъдата на Окръжния съд в Разград е окончателна, съобщават от Апелативна прокуратура във Варна.

До разкриването на синдика се стигнало, след като банкова служителка забелязала, че той често тегли пари от особената сметка на две дружества в несъстоятелност. Правел това без да представя задължителното разрешение от съда за такива операции. Тегленията понякога били буквално през два-три дни.

При разплитането на случая станало ясно, че присвояванията са били в периода март 2013 – април 2015 г. В това време Пенчев бил синдик на „Дива 2” ООД и „Лазур” ЕООД, уточняват от Апелативна прокуратура във Варна. Допълват, че част от парите теглел от особената сметка и ги прехвърлял на личната си. Други, които му давали на ръка, пък не ги внасял.

По време на досъдебното производство, при претърсване в офиса и дома на синдика били намерени и иззети множество фишове от залагания в еврофутбол. Било установено, че само за 4 месеца през 2015г. залаганията били за близо 26 000 лв. Тогава била назначена и психиатрична експертиза, която дала заключение, че мъжът е с патологично влечение към хазарта, но разбирал какво прави.

Тъй като престъпленията били извършени на територията на Исперих, Разградско, той бил предаден на съд там. Първоначалната му присъда била ефективна от 4 години затвор. Тя била произнесена при условията на съкратено съдебно следствие. Била постановена и конфискация на имущество.

Окръжният съд в Разград обаче отменил отнемането и постановил условно наказание. Потвърдено е лишаването на синдика от право да упражнява такава дейност за срок от 3 години.

Осъденият трябва да възстанови 108 000 лв. на банка, с която сключил споразумение. Парите били предявени от едното дружество, уточняват от прокуратурата. Банката ги платила и щяла да си ги търси от синдика.

Коментари

Задължително поле