Вучич обучава съпартийците си как да мразят опозицията

Драгомир Стойнев, БСП: Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ

Кметът на Перник: Ефектът от водния режим засега не е такъв, какъвто всички желаем

Спорт по телевизията днес, четвъртък, 21 ноември 2019

Защо отрязали 100-годишно дърво в Македония?

Почистват от дървета 10 км пътища в Шуменско

Болници си прехвърлят 3-годишно дете с апендицит – спасили го в „Пирогов“

Black Friday за напреднали Как най-добре да се възползваме от кампанията?

Изписват натровените деца от болницата в Ямбол

Петима загинали при експлозия в цех за фойерверки в Италия

Унгария с вето срещу резолюция на ЕС за годишни доклади за върховенството на закона

Джейн Сиймор – секси и на 68

Доналд Тръмп: Не съм искал нищо от Украйна

Папа Франциск отправи призив за опазване на жените и децата

Турция е задържала адвоката на германското посолство за шпионаж

Присъда изхвърля Тома Белев от Столичния общински съвет

Ако бъде осъден, Тома Белев ще трябва да напусне Столичния общински съвет, където влезе с изборната листа на „Демократична България“. Снимка БУЛФОТО

„Екологът“ е с повдигнато обвинение за антисемитизъм
Дори осъден условно, той няма да покрива изискванията за общинар

Тома Белев със сигурност ще бъде осъден за антисемитизъм и това ще го задължи да напусне Столичния общински съвет (СОС), категорични бяха юристи пред „Труд“.

Повод за коментара им е повдигнатото обвинение срещу „еколога“, влязъл в местния парламент на София от листата на „Демократична България“. Причината за действията на държавното обвинение стана публикация на Белев във фейсбук, която гласи – „най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“.

Белев е с обвинение по член 162 от Наказателния кодекс, където пише: „Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание“.

Експертите по право, които „Труд“ потърси, обясниха, че според чл. 30 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, общински съветник с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление от общ характер, е длъжен да подаде оставка.

Юристите посочиха, че няма съмнение в умисъла на Белев, който в продължение на няколко дни отказваше да се извини, въпреки общественото възмущение, предизвикано от коментара му. Експертите дадоха за пример 15-месечната условна присъда за шофиране в нетрезво състояние срещу бившия директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров. С произнасянето на съда Каменаров вече не покриваше изискванията за заеманата длъжност, които са записани в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) и подаде оставка. Юристите казаха, че текстът в Закона за местната администрация, който задава критериите за общински съветници, е идентичен с този в ЗРТ.

В същото време политически анализатори заявиха, че антисемитския пост на Белев се е отразил негативно на резултата на „Демократична България“ на местния вот, а „екологът“ е събрал едва 1100 преференциални гласа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.