Присъждат наградата "Христо Фотев"

Навръх Благовещение- 25- ти март, когато е рождения ден на любимия на поколения бургазлии поет Христо Фотев, ще бъде присъдена престижната награда за поезия в националния конкурс, носещ неговото име.

Той се провежда на две години в родния му Бургас и през 2018- та предстои шестото му издание. Организатори на поетичния конкурс „Христо Фотев” са Община Бургас, Министерство на културата, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели и Сдружение Бургаска писателска общност.

"Наградата ще бъде присъдена на стиховете, които отговарят на духа на неговата поезия, а тя е истинска", каза пред "Труд" Ваньо Вълчев, който е председател на петчленното жури, натоварено със задачата да избере победителя.

Поетът Ваньо Вълчев лично се е познавал с Христо Фотев, бил е член на журито и в предишния конкурс.

В националния конкурс за поезия са взели участие общо 70 стихосбирки на автори от цялата страна. От тях вече са пресяти девет. Номинирани са заглавията "АДDikted" на Петър Чухов, "Балът на тираните" на Пламен Дойнов, "Градина под прозореца" на Лилия Христова, "Гетсимания" на Маргарит Жеков, "Захранване на нощта" на Иглика Дионисиева, "Море на живите" на Александър Секулов, "Пропуснатият момент" на Йорданка Белева, "Стъклария" на Лъчезар Лозанов и "Следверие" на Васил Славов, съобщиха от общината в морския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура