Приходите на хотелите с ръст от близо 13 на сто за година

Заради по-високите цени, приходите на хотелите през ноември се увеличават, въпреки запазеният брой реализирани нощувки.

Броят на нощувките остава същия

Най-добре са работили местата за настаняване в София

С близо 13 на сто са се увеличили приходите на хотелите у нас през ноември 2023 г. в сравнение със същия месец преди година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). 69,1 милиона лева са получили от продадените услуги местата за настаняване у нас през предпоследния месец на миналата година. Близо две трети от тези приходи - 46,3 млн. лв., са от нощувки на български граждани, а останалите 22,8 млн. лв. са от чужденци.

Най-големият дял приходи е генериран в столицата София - 19 млн. лв., или 27 на сто, като приносът на чужденците в месеца, предхождащ активния зимен сезон, е 13,6 млн. лв. На второ място с 9 млн. лв. приходи от нощувки на българи и чужденци е област Благоевград, а на трето - с 6,8 млн. лв., Пазарджишка област.

Общият брой на нощувките в страната през ноември 2023 г. е малко над 855 хиляди, като почти толкова са и били през ноември 2022 г. Българските граждани са осъществили малко над 636 хил. нощувки, а чуждите - три пъти по-малко - 219 хиляди.
Чужденците продължават приоритетно да избират хотели 4 и 5 звезди, като 70 на сто от нощувалите у нас през ноември 2023 г. са избрали именно такива места за настаняване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм