При нулев сезон - Топ 4 у нас с гаранция за Европа

Първите 4 отбора в българското първенство ще си гарантират евроучастие, ако пандемията принуди обявяване на нулев сезон. Техните визи няма да подлежат на оспорване. За първи път УЕФА започна да склонява глава и да признава, че е възможно да се стигне до крайната мярка в "специални случаи".

Подобно развитие ще гарантира участие на „Лудогорец“ в Шампионската лига, както на ЦСКА, „Левски“ и „Локомотив“ (Пд) в Лига Европа. Причината обаче не е класирането. УЕФА реши, че при нулев сезон отборите се нареждат според коефициента си от турнирите в последните 5 сезона. В класацията „Лудогорец“ е 60-и с 26 точки. Следва ЦСКА - №256 с 4 пункта. „Левски“ е на 286-а позиция (3,5 т.), въпреки че е играл две кампании повече от "червените". А веднага след „сините“ е „Локомотив“ (Пд) – 2 т. Сайтът на УЕФА нарежда „Славия“ на 288-о място (1,750 т.) и „Ботев“ (Пд) на 289-о с 1 точка. Когато за първи път се заговори да анулиране на сезона у нас, „Берое“ пусна остра декларация. Старозагорци се надяват като седми на бараж за Лига Европа. „Славия“ пък има своите шансове за място в Топ 4, но само ако сезонът се доиграе. Изпълкомът на БФС вече прекрати първенствата в трета лига и сега чака държавата да се произнесе за срока на карантината за да вземе решение и за професионалния футбол.

Най-фрапиращ пример за пренебрегване на класирането при нулев сезон ще е Англия. Там деветият в момента „Арсенал“ ще се нареди до „Ливърпул“, „Манчестър Сити“ и „Манчестър Юнайтед“ в местата на Шампионската лига. Причината е високият коефициент на „артилеристите“. А „Юнайтед“ по резултати също не е в Топ 4. Ако „Манчестър Сити“ все пак бъде дисквалифициран за нарушаване на финансовия феърплей, мястото му ще заеме „Тотнъм“.

„Нашата остра препоръка е сезоните да завършат, но при специални случаи ще трябва по коефицент да се определят участниците в евротурнирите“, обясниха от пресофиса на УЕФА.

Белгия първа прекрати сезона си, обявявайки „Брюж“ за шампион. Тогава УЕФА размаха пръст и заплаши с дисквалификация. Но сега в подобна ситуация изпада и Холандия. Правителството забрани футбола до 1 септември. В първенството „Аякс“ и „Алкмаар“ са лидери с равни точки.

От сегашния вариант на Топ 4 в Серия А в турнира ще идат само „Ювентус“ и „Лацио“. А „Интер“ и „Аталанта“ остават зад борда. Пред тях по коефициент от последните 5 години са „Рома“ и „Наполи“.

В Испания пък от тази ситуация би спечелил „Атлетико“, който е шести в моментното класиране, а голямата болка ще остане за „Реал Сосиедад“ (четвърти). От Бундеслигата третото и четвъртото място в Шампионската лига биха заели „Байер“ (Леверкузен) и "Шалке" вместо сега намиращите се в Топ 4 „Борусия“ (Мьонхенгладбах) и "Лайпциг".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ