При 30% от храните има двоен стандарт

Откриха разлика в качеството на 20 от 64 продукта, продавани в Източна и Западна Европа

Изследват още 140 храни

Близо една трета от изследваните храни, продавани в супермаркетите в Източна и Западна Европа, се разминават съществено по качеството си. Това показват данните на Съвместния изследователски център (СИЦ) на Европейската комисия.

20 от изследвани 64 храни са показали съществени различия в състава, които не са направени видими за потребителите, съобщи еврокомисарят по правосъдието, защитата на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова по време на заседание на министрите на земеделието на страните от ЕС. Тя посочи, че ЕК комисия вече е получила данни от 19 държави и в момента се правят изследвания на 140 продукта дали качеството им е еднакво на пазара в Източна и Западна Европа.

Брюксел трябваше да публикува резултатите от тестовете през ноември, но липсата на информация от част от държавите отложи извършването на оценката. Йоурова не каза кога ще бъдат публикувани резултатите от втората проверка.

“Двойното качество не е мит. Ще очаквам обяснения от производителите и търговците за различията, когато те бъдат огласени”, заяви еврокомисарят. По думите й след това властите в отделните страни членки, където е установен двоен стандарт при храните, трябва да поискат от търговците да отстранят стоките с по-ниско качество или да обозначат това на етикета.

Преговорите по новото законодателство за защита на потребителите трябва да започнат през февруари.

Комисията по вътрешен пазар в Европарламента вече прие промени в потребителския пакет, които предвиждат глоба от 10 милиона евро, или 4 на сто от годишния оборот на компанията, ако се установи, че предлага храни с различно качество, предназначени за различни страни.

Идеята е парите да остават в компенсационния фонд в съответната държава членка. Тя може да ги използва за защита на интересите на потребителите или на засегнати организации. Компаниите нарушители ще влизат в черен списък с нелоялни търговски практики, който ще бъде въведен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес