Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Увредено сърце и бял дроб са причинили смъртта на китаеца в Банско

При 30% от храните има двоен стандарт Откриха разлика в качеството на 20 от 64 продукта, продавани в Източна и Западна Европа

Изследват още 140 храни

Близо една трета от изследваните храни, продавани в супермаркетите в Източна и Западна Европа, се разминават съществено по качеството си. Това показват данните на Съвместния изследователски център (СИЦ) на Европейската комисия.

20 от изследвани 64 храни са показали съществени различия в състава, които не са направени видими за потребителите, съобщи еврокомисарят по правосъдието, защитата на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова по време на заседание на министрите на земеделието на страните от ЕС. Тя посочи, че ЕК комисия вече е получила данни от 19 държави и в момента се правят изследвания на 140 продукта дали качеството им е еднакво на пазара в Източна и Западна Европа.

Брюксел трябваше да публикува резултатите от тестовете през ноември, но липсата на информация от част от държавите отложи извършването на оценката. Йоурова не каза кога ще бъдат публикувани резултатите от втората проверка.

“Двойното качество не е мит. Ще очаквам обяснения от производителите и търговците за различията, когато те бъдат огласени”, заяви еврокомисарят. По думите й след това властите в отделните страни членки, където е установен двоен стандарт при храните, трябва да поискат от търговците да отстранят стоките с по-ниско качество или да обозначат това на етикета.

Преговорите по новото законодателство за защита на потребителите трябва да започнат през февруари.
Комисията по вътрешен пазар в Европарламента вече прие промени в потребителския пакет, които предвиждат глоба от 10 милиона евро, или 4 на сто от годишния оборот на компанията, ако се установи, че предлага храни с различно качество, предназначени за различни страни.

Идеята е парите да остават в компенсационния фонд в съответната държава членка. Тя може да ги използва за защита на интересите на потребителите или на засегнати организации. Компаниите нарушители ще влизат в черен списък с нелоялни търговски практики, който ще бъде въведен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Не ме интересува разликата, стига при нас да е хубаво. А западните говеда, л@йна да ядат …

  2. Помислете каква ще бъде цената на еднакви /по състав и качество/ продукти например в Германия и у нас при положение, че там се плащат големи субсидии на производителите за да бъдат продуктите на пазара по-евтини и като отчетете разликата в ДДС. И как ще се съгласят данъкоплатците в Германия да плащат тези субсидии за да можем ние да имаме по-евтини и качествени продукти. Не стандарта е двоен – нашия стандарт е сбъркан. Нашето правителство няма никаква социална политика – не само в тази област.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.