На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

При 30% от храните има двоен стандарт Откриха разлика в качеството на 20 от 64 продукта, продавани в Източна и Западна Европа

Изследват още 140 храни

Близо една трета от изследваните храни, продавани в супермаркетите в Източна и Западна Европа, се разминават съществено по качеството си. Това показват данните на Съвместния изследователски център (СИЦ) на Европейската комисия.

20 от изследвани 64 храни са показали съществени различия в състава, които не са направени видими за потребителите, съобщи еврокомисарят по правосъдието, защитата на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова по време на заседание на министрите на земеделието на страните от ЕС. Тя посочи, че ЕК комисия вече е получила данни от 19 държави и в момента се правят изследвания на 140 продукта дали качеството им е еднакво на пазара в Източна и Западна Европа.

Брюксел трябваше да публикува резултатите от тестовете през ноември, но липсата на информация от част от държавите отложи извършването на оценката. Йоурова не каза кога ще бъдат публикувани резултатите от втората проверка.

“Двойното качество не е мит. Ще очаквам обяснения от производителите и търговците за различията, когато те бъдат огласени”, заяви еврокомисарят. По думите й след това властите в отделните страни членки, където е установен двоен стандарт при храните, трябва да поискат от търговците да отстранят стоките с по-ниско качество или да обозначат това на етикета.

Преговорите по новото законодателство за защита на потребителите трябва да започнат през февруари.
Комисията по вътрешен пазар в Европарламента вече прие промени в потребителския пакет, които предвиждат глоба от 10 милиона евро, или 4 на сто от годишния оборот на компанията, ако се установи, че предлага храни с различно качество, предназначени за различни страни.

Идеята е парите да остават в компенсационния фонд в съответната държава членка. Тя може да ги използва за защита на интересите на потребителите или на засегнати организации. Компаниите нарушители ще влизат в черен списък с нелоялни търговски практики, който ще бъде въведен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Не ме интересува разликата, стига при нас да е хубаво. А западните говеда, л@йна да ядат …

  2. Помислете каква ще бъде цената на еднакви /по състав и качество/ продукти например в Германия и у нас при положение, че там се плащат големи субсидии на производителите за да бъдат продуктите на пазара по-евтини и като отчетете разликата в ДДС. И как ще се съгласят данъкоплатците в Германия да плащат тези субсидии за да можем ние да имаме по-евтини и качествени продукти. Не стандарта е двоен – нашия стандарт е сбъркан. Нашето правителство няма никаква социална политика – не само в тази област.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.