Проблеми в растежа на детето издават куп болести

2/3 от малчуганите с отклонения у нас не се лекуват

Проблемите в растежа на детето могат да са белег за множество болести, които са лечими, ако бъдат открити до шестата година. Най-често ниският ръст се дължи на хронични заболявания на вътрешните органи и системи или на различни синдроми. У нас обаче 2/3 от малчуганите с отклонения не се диагностицират и лекуват своевременно.

Най-добра е картината във Варна и София, но във вътрешността на страната почти няма регистрирани случаи на подрастващи с дефицит на растежен хормон, което е признак за липсата на диагностика. Това съобщи началникът на Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина" проф. д-р Виолета Йотова.

Ако детето 2 г. не сменя размера на дрехите си, трябва да се потърси помощ, но много често родителите считат, че проблемът за козметичен, докато не стане късно. Това сочат наблюденията на екипа от детски ендокринолози от "Св. Марина", които от миналата година работят по първия у нас проект за ранно откриване и лечение на деца с проблемен растеж GROWINFORM.

До момента клиники на колела са посетили 10 града от 4 области, в които живеят около 110 000 деца. Медиците са прегледали 146 подрастващи от 2 до 18 г., като при 52 от тях са открити отклонения. 12 вече се лекуват, а други 22 са поставени под наблюдение за 6 месеца, тъй като не винаги застоят в растежа се дължи на заболяване, подчерта проф. Йотова. Екипът й се натъкнал и на парадокс - родители на здрави деца с нисък ръст искали да предизвикат изкуствен растеж с медикаменти. Тази тенденция да се оформят т.нар. дизайнерски деца също е опасна, защото всяка ненужна намеса предизвиква обратен ефект, предупреди проф. Йотова. Заради големия интерес кампанията вече е национална, като предстоят прегледи в Бургас, Кюстендил и Пловдив.

Помощта на медиците от "Св. Марина" търсят родители от цялата страна, тъй като това е единственото място у нас, където диагностиката се извършва напълно безплатно в рамките на европейския експертен център по редки болести в болницата.

Целта на кампанията е да повиши информираността са родителите и така да понижи възрастта на подрастващите със засечени отклонения. Дотук тя е намалена с 3 г. до малко над 8 г., отчете проф. Йотова. За да се подобри превенцията, тя и екипът й искат здравната каса да въведе изискване при всеки преглед на дете да се отчитат височината и теглото му. Родителите и сега могат да проверят расте ли правилно детето им чрез специалния калкулатор на сайта на проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България