Проблемът на Турция не са кюрдите, а терористичната ПКК, обявиха от президентството на страната

Турция няма никакъв проблем с кюрдите, проблемът е терористичната групировка Кюрдска работническа партия (ПКК) и нейните разклонения в Сирия. Това обяви днес Фахреттин Алтун, директор за комуникациите в турското президентство.

"Република Турция не е враг на кюрдите, а (техен) защитник", написа в Туитър той. Алтун изтъкна, че най-същественото нещо за Турция е националната й сигурност.

"Тероризмът е терор и трябва да бъде премахнат. Това е, което Турция прави в Сирия", заяви още представителят на президентството.

Фахреттин Алтун изтъкна, че за Анкара сирийските кюрдски Партия на демократичния съюз (ПДС) и Сили за защита на народа (СЗН) представляват терористични организации и повтори решимостта на своята страна да се бори срещу тероризма.

Постът на Алтун в социалната медия идва след публикация в Туитър на президента на САЩ Доналд Тръмп, който предупреди Турция за икономическа катастрофа, ако атакува кюрдите след изтеглянето на американските войски от Сирия.

"Ще опустошим икономически Турция, ако атакува кюрдите. Трябва да се създаде зона за сигурност от 20 мили", написа Тръмп.

Вашингтон и Анкара имат разногласия, свързани със СЗН и ПДС, тъй като според Турция тези сили представляват разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турската държава, отнела живота на близо 40 хиляди души. Макар да признават ПКК за терористична групировка, САЩ я разграничават от СЗН, партньор на САЩ на терен в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава".

 

Коментари

Задължително поле