Провал! Биатлонистите не стигнаха финала

Българските биатлонисти завършиха с провал участието си на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Мъжката ни щафета на 4 по 7,5 км не успя да стигне до финала, след като бе затворена с обиколка от лидерите. При това отпадането се случи още по време на третия пост и така Владимир Илиев изобщо не стартира.

Голямата вина за издънката носи третият пост Димитър Герджиков. Той прие изоставане от 2:17,5 минути но допусна по 4 грешки в двете си стрелби, което му струва по 3 допълнителни патрона и общо два наказателни тура. Малко по-късно българинът бе застигнат и се наложи да напусне състезанието.

На първи пост Красимир Анев тръгна силно и в един момент се движеше с лидерите. Втората му стрелба (наказателен тур и 3 допълнителни патрона) го прати обаче на 1:36,3 мин, а Антон Синапов добави още 4 допълнителни патрона и увечили пасива ни на 2:17,5 мин.

„Извинявам се на цяла България, това е най-лошата ми щафета от пет години насам, и то точно тук – призна Анев. – Няма как да не бъда недоволен, след като давам толкова слаб старт на щафетата. Биатлонистите сме зависими от технически параметри. Може би не издържах на напрежението, защото това е последната ми олимпиада и исках да покажа това, на което съм способен. За жалост далеч не го показах.“

Анев намекна, че е възможно скоро да сложи край на кариерата си.

„Няма да издържа на това, което се случва с мен и като цяло с обстановката в отбора, а и годинките си напредват“, призна 30-годишният самоковец.

Титлата грабна тимът на Швеция след драматично надстрелване между Фредрик Линдстрьом и Емил Хегле Свендсен (Норвегия) преди финала. Ветеранът обаче се пропука и влезе в наказателния кръг, а шведът се устреми към златото. Трети на 2:07,1 мин остана квартетът на Германия.

„Това е най-големият триумф в историята на шведския биатлон! – заяви старши треньорът на „тре крунур“ Волфганг Пихлер. – Искахме медал, но изобщо не сме си и помисляли за злато.“

Въпреки изпуснатата титла, Норвегия остава начело в генералното класирането по медали на игрите с 13 златни, 14 сребърни и 10 бронзови. Германия е втора също с 13 титли, но със 7 сребърни и 6 бронзови отличия.

Коментари

Задължително поле