Провеждането на кръгла маса по проблемите на физическата активност обсъдиха участниците в Обществения съвет по физическо възпитание и спорт към държавния глава

В президентската институция днес се състоя редовно заседание на учредения по-рано през годината Обществен съвет по физическо възпитание и спорт към държавния глава. Съветът работи за усъвършенстване на системата на българския спорт и за насърчаване на физическото възпитание и физическата активност в българските училища.

Председател на съвета е съветникът на президента по въпросите на младежта и спорта Георги Александров, заместник-председател е проф. Даниела Дашева, а сред членовете са: Йорданка Благоева, проф. Пенчо Гешев, Христо Меранзов, проф. Бисер Цолов, параатлетът Денислав Коджабашев, проф. Светослав Иванов.

Като външни експерти на заседанието присъстваха учители по физическо възпитание от различни български училища, сред които и Павлина Филипова, европейски шампион по биатлон.

Организирането и провеждането на кръгла маса-дебат под патронажа на държавния глава, на която да бъде изготвен подробен системно-структурен анализ и набелязани възможни решения за усъвършенстване на системата на физическото възпитание и спорта, обсъдиха в хода на срещата президентът Румен Радев и участниците в съвета, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава Румен Радев подчерта, че на кръглата маса ще бъдат поканени представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на спортната общественост, както и на училищни настоятелства. „Ще направим необходимото моделът за физическо възпитание и спорт да гарантира активното участие на младите хора и да се ползва с подкрепата на обществото“, каза президентът.

По време на разговора гостите благодариха на Румен Радев за ангажираността му към проблемите на спорта в училище и масовия спорт и изразиха надежда, че президентската институция ще бъде координатор за една по-успешна и ползотворна комуникация между институциите в държавата, пряко ангажирани по темата.

Необходима е много сериозна работа с подрастващите и отдаденост на каузата, както и изграждането на работещ модел, който да регламентира участието на държавата, спортните организации и самото общество във формирането и провеждането на политики в масовия спорт, бе общата позиция на участниците в срещата.

От своя страна проф. Симеон Йорданов от Българската асоциация на спортните педагози изтъкна същественото значение от създаването и внедряването в българските училища на единен тест за оценка на физическата годност на младите хора.

Бившата световна рекордьорка в скока на височина и двукратна медалистка от Олимпийските игри през 1972 и 1976 година, Йорданка Благоева подари на държавния глава новоиздадената си автобиографична книга „Босоногата кралица – Йорданка Благоева и седемте крачки към върха”. Легендарната атлетка посочи колко важно е младите хора да се трудят упорито, за да достигнат върха, към който се стремят в своя живот.

Коментари

Задължително поле