Проверка на къща за гости в Лясковец не установи нередности

Снимка: Архив

Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ започнаха извънредни проверки на 14 къщи за гости в страната. Обектите кандидатстват за финансиране по Програмата за развитие на селските райони за изграждане или за оборудване. Първата проверена къща беше в Лясковец. Туристическият обект се оказа изряден, съобщи БНР.

Проверяваните къщи за гости са финансирани от ДФ „Земеделие“ през местните инициативни групи. Целта на проверките, разпоредени от земеделския министър Десислава Танева, е да се върне доверието на обществото, посочи Стефан Спасов, началник отдел в аграрното министерство и ръководител на проверките:

„Ще установим дали тези къщи се използват по предназначение или не. Чисто документално ние нямаме впечатления относно нередности“.

Два часа продължи документалната проверка в къщата за гости в Лясковец. Тя е 150-годишна възстановена къща паметник на културата. Туристическият обект работи от 4 години и се оказа напълно изряден. От два месеца проверка на къщата правят също данъчните и Икономическа полиция.

Проверките на 14-е къщи за гости се планира да приключат до 14 юни. Ако бъдат открити нередности, собствениците ще възстановяват неправомерно проучените суми, а тези, които кандидатстват с проекти за оборудване и екстри, няма да получат одобрение, посочиха проверяващите от земеделското министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България