Проверяват НХА за изразходваните средства за заплати на преподавателите

Снимка: Уикипедия

Ще направим проверка за изразходваните средства на Националната художествена академия за заплати на преподавателите, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпроса защо протестират преподавателите и служителите на Националната художествена академия (НХА). „Има получен сигнал към нас за неизплащане на стипендии и изразходване на средства за капиталови разходи. От вчера има сигнал и по отношение на средствата за заплати. Ние ще направим проверка и ще констатираме дали има неприоритезиране на разходите", допълни министър Вълчев.

Основните искания на протестиращите са за осигуряване на достъп до информацията за решенията на ръководните органи в НХА, промени в правилника за дейността на Академията, касаещи избори на членове на Академичния съвет, подобряване условията на работа и др.

По-рано днес около 50 студенти, преподаватели и служители на Националната художествена академия (НХА) се събраха на протест пред учебното заведение, за да се противопоставят на информационното затъмнение и неправилното разходване на средства в нея. Демонстрацията е под наслов "Край на мълчанието в Националната художествена академия".

Коментари

Задължително поле