Проверяват сигнал за болно прасе от африканска чума във Видин

В Областната дирекция по безопасност на храните във Видин е получен сигнал за болно прасе от африканска чума в частен имот в квартал "Нов път". „Взети са необходимите проби и през утрешния ден се очакват резултатите от тях”, каза пред БНР д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

"Изпратили сме проба и чакаме. Сигналът беше получен в петък и веднага изпратихме. Предполагам, че в понеделник сутринта ще има яснота. Ако пробата се окаже положителна ще действаме в три километрова зона. Фермата, в близост има мерки за биосигурност, но и от там ще вземем проби”, обясни д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.

Собственикът на най-голямата промишлена свинеферма, която попада в 3-километровата зона - Димитър Неков каза, че във фермата от месеци са взети изключителни мерки за сигурност и въпреки това с притеснение очаква резултатите от взетите проби. Близо 4 000 са прасетата в неговата свинеферма. Досега във Видинска област нямаше сигнали за заболяването.

От свинефермата край русенското село Голямо Враново отказват да започнат евтаназия на прасетата. В петък проба от свинекоплекса показа наличие на вируса на африканската чума.

Собствениците на комплекса обаче не са сигурни и искат потвърждение при следващи проби. До тогава няма да пристъпят към унищожаване на над 25 хиляди прасета, които се отглеждат там. Умъртвяването на прасета във фермите в Бръшлен и Николово продължава.

Коментари

Задължително поле