Прогноза: Европа се движи към анархия

Накъде ще върви континентът през следващите 30 години

Европейските общества вече се движат и 2020 г. трябва да определи посоката на това движение. През следващите 30 години по един или друг начин ще се формира политическото състояние на новия свят, пише гръцкият публицист Василий Коронакис за своя вестник New Europe.

Каква ще бъде 2050 година - има много варианти, от най-крайните до всякакви промеждутъчни. Кое от тях може да се нарече добро, а кое лошо е въпрос, на който науката и религията не могат да отговорят, само философията ще го направи.

Въпреки това, социалните решения за бъдещето на обществото ще се вземат (или не) от „кралете“, а не от „философите“, а Коронакис се страхува, че тези „крале“ ще продължат да живеят в своята нирвана, гледайки не по-далече от върха на собствените си носове до самия съден ден и курса на европейското общество ще бъде случаен. Прекалено е далеч от утопията на Платон, където управляват мъдри философи. При тези обстоятелства европейците са изправени пред два крайни сценария А и Б.

В сценарий А, който изглежда най-вероятен за автора, Европа я чака социална експлозия. Това ще доведе до допълнителни щети и социални катаклизми, които от гледна точка на дългосрочното оцеляване на човечеството не са непременно най-лошият вариант. Този сценарий ще доведе до анархия, която с течение на времето ще формира нов социален ред, в който първите ще станат последни, и обратното. Това ще бъде пътят към притчата за работниците в лозето от евангелието на Матея, в която на основата на закона за естествения подбор, оцеляват само най-силните.

Обратният, но малко вероятен сценарий е Б, който обещава, че в резултат на плавна еволюция Европа ще стигне до идеалния полис на Платон до 2050 г., за който Коронакис подробности не дава. Междинните варианти ще бъдат само удължаване на статуквото, което в крайна сметка ще доведе до сценарий А, само че, с увеличени съпътстващи щети.

Парадоксът тук е, че същността и на двата сценария е противоположна на това, на което приличат. Сценарий А е хаотична експлозия, контролирана от анархията, и новият ред, който тя предполага, са естествената еволюция, докато сценарий Б, е плавен преход от старото към новото статукво, и се явява революция, която води до еволюция. И в двата случая еволюцията е краен резултат, макар че се постига по различни пътища. И в двата случая основните ценности на обществото, като човешкия живот и справедливостта, са невалидни.

Еволюцията означава правене на бизнес, и по правило завършва с фалит. Брекзит се случи, а Европа ще продължи да страда от неопределеност в своето ръководство, защото политически нестабилната Германия няма да изостави своята водеща роля в ЕС. Англо-американското партньорство ще отвори нов успешен икономически, политически и военен блок, който ще се изправи срещу ЕС. ЕС ще стане по-затворен, прекомерно регулиран и по-малко демократичен, докато нестабилността в останалия свят ще се задълбочава с увеличаването на броя на локалните войни и смени на режимите.

Революцията през 2020-а означава, че водещите елити на западния свят ще компрометират своите идеали, за да влязат в процеса на отказ от по-голямата част от богатството и властта, които притежават, ако искат да запазят нещо. В този случай западните общества през 2020 г. ще преминат през своеобразен краш-тест, който може да включва много нежелани и доброволно приети нови сценарии.

ЕС ще трябва да се примири с факта, че Матео Салвини ще се върне на власт в Италия. Брюксел ще трябва да спре да тълкува всяко отклонение от традиционните политически тенденции като продължение на политиката на националсоциализма, както се случва сега. Това не са нацисти, а са отчаяни граждани, които поради строгите и бюджетни политики са загубили своите достойнство, социален статус и значителна част от доходите си. Ако те са представени от такъв лидер като Салвини, тогава заминаващият си елит ще проведе диалог и е възможно да сключи сделка.

Ситуацията ще бъде много трудна, когато става въпрос за решаване на проблеми със социалните лидери на самоорганизиращи се групи, които възникват поради мобилизиране в социалните мрежи. Всички те ще имат своя собствена идеология, която днес толкова липсва. Тя варира от остарелия диалектически материализъм на Карл Маркс до религиозно отношение към опазването на околната среда. Тези две различни идеологии са сходни по това, че техните последователи често губят от поглед пълната картина на света, което ги прави лесни за манипулиране. Тези формации ще бъдат нови за управляващата класа на западния свят и нищо не може да ги спре, защото те са част от новата социална структура, в която революцията се превръща в еволюция.

 

Предстои плавна и подредена еволюция

Преизбирането на Доналд Тръмп в САЩ през 2020 г. ще бъде революционна стъпка, която ще допринесе за плавна и подредена еволюция, тъй като е вероятно той да успее да сдържа Китай. Това е предпоставка, която ще помогне да се минимизират щетите. В тази година ЕС го очаква смяна на еднополярното ръководство в лицето на Германия на многополярния блок от центростремително към центробежно. Излизането на Ангела Меркел от политиката, независимо дали на европейците това им харесва или не, ще стане най-сериозното бедствие за ЕС по времето на неговото голямо разширение. Неизвестно е дали Емануел Макрон, който претендира за лидер в Европа, ще се възползва от случая и ще синтезира общо европейско-американско-руско взаимно разбирателство и безпрецедентен военно-икономически блок. Или неговото лично Ватерло ще стане крах за целия европейски проект.

Превод за “Труд”: Павел Павлов

Коментари

Задължително поле