Продават хапче за отслабване със забранено вещество

Въпреки забраната за продажба на Lida Daidaihua в България, може да си я купите онлайн.

Агенцията по храните сигнализирала за опасната добавка още през февруари

Предприели действия за спиране на продажбата є онлайн, но проверка на “Труд” установи, че все още е достъпна за потребителите

Lida Daidaihua съдържа сибутрамин

Два месеца след сигнал на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), че наши търговци продават онлайн хранителна добавка със забранено вещество и са предприети действия за спиране на продукта на територията на страната, проверка на “Труд” установи, че всеки може да купи добавката свободно онлайн.

Срещу 50 лева вие получавате кутия с 30 хапчета за отслабване с “подсилена и изчистена формула”. Може да ги закупите съвсем свободно от сайта https://www.originalnalida.com/ и от https://лида.net.

“При проверка в електронни страници, които предлагат хранителни добавки, предназначени за отслабване БАБХ установи предлагане на хранителната добавка Lida Daidaihua, която няма разрешение за пускане на българския пазар”, пишат от БАБХ още на 9 февруари. Хранителната добавка е свалена от регистъра на хранителните добавки, поради установено съдържание на веществото сибутрамин. То не е разрешено за употреба в хранителни добавки, разпространявани на територията на ЕС, тъй като може да има неблагоприятно влияние върху здравето на хората, допълват от ведомството.

БАБХ е предприело и действия за преустановяване на нерегламентираната продажба на хранителната добавка Lida Daidaihua в интернет пространството. И приканва потребителите да не я купуват. “ Тези, които са закупили посочения продукт, да не го консумират”, призовават от БАХБ.

Според търговците, ако я използвате ще отслабнете между 7 и 12 кг в рамките на месец, тъй като имала мощно действие, което горяло мазнините и засилвало метаболизма. Нямала разхлабващ ефект и сериозни странични ефекти.

Добавката според търговеца била произведена от специално подбрани растителни екстракти и билки и възвръщала нормалната обмяна на веществата, предпазвала от наднормено тегло и нормализирала оптималната телесна маса. Според рекламата ѝ не съдържала вещества с хормонален или химичен произход. Но ето тук е допусната грешка от страна на търговеца, който пропуска да съобщи, че продуктът съдържа забранено вещество за употреба в състава на хранителни добавки на територията на ЕС - сибутрамин.

В състава на добавката не е упоменато да съдържа химичното вещество. Описани са - дайдайхуа (екстракт от горчив портокал), семена от касия и от джобстър, както и от морус аустралис, л-карнитин и нишесте.

При приема на веществото

Риск от мозъчен инсулт или миокарден инфаркт

Сибутраминът е лекарство, потискащо апетита, забранено за продажба в България (и целия Европейски Съюз), САЩ, Канада. То увеличава концентрацията на норадреналин, серотонин и допамин между нервните клетки. Същият е и механизмът на действие на амфетамините, поради което и лекарственият им ефект, и страничните им ефекти са сходни, споделят лекари.

Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба (CHМP) към Европейската агенция за лекарствата сподели за рискове от употребата на сибутрамин-съдържащи продукти и ги спря от продажба на територията на Европейския съюз още през 2017 г. Изследванията тогава показаха, че добавката води до повишен риск от развитие на сериозни нефатални сърдечно-съдови усложнения, като мозъчен инсулт или миокарден инфаркт. Лекарите повече не трябва да предписват, а фармацевтите да отпускат лекарствените продукти, съдържащи сибутрамин, пише още в решението на агенцията от 2017 г.

Скандал с фитнес инструктора Ричард Величков

И спрения от пазара Lipovon отново е наличен

Припомняме, че преди година бе хванат и друг забранен за продажба продукт за отслабване, рекламиран от фитнес инструктора Ричард Величков - Липовон. “При анализа на хранителната добавка “Липовон” е установено, че съдържа лекарственото вещество сибутрамин, което крие риск за здравето на хората.

Предизвиква мозъчни инсулти и инфаркти”, разказа д-р Румяна Йорданова, началник-отдел в дирекция “Контрол на храните” към Българската агенция за безопасност на храните. След скандала Ричард Великов изтри всички свои профили в интернет, както и тези на Липовон, създадени от него. Но в момента този продукт може да се открие онлайн в сайтове за продажба на хранителни добавки, показа наша проверка.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес