Продадоха бижута на фамилия Бурбон за 53,2 млн. долара

Сто бижута на фамилията Бурбон-Парма се продадоха за рекордните 53,2 млн. долара на търг в Женева, съобщи аукционната къща "Сотбис", цитирана от Ройтерс. Това е световен рекорд за кралска колекция от бижута.

Десет от бижутата са принадлежали на Мария Антоанета, съпругата на френския крал Луи XIV. Те са се продали за общо 43 млн. долара при оценка 3 млн. долара. Например диамантена брошка, оценена преди търга на 80 000 долара, е достигнала 1,75 млн. долара.

Звездата на търга бе диамантеното висящо украшение (пендатив) с внушителна естествена перла, което бе оценявано между 1 до 2 млн. долара. То бе продадено за 36,427 млн. долара, което е световен рекорд за перла. Купувачът е частно лице, пожелало да запази анонимност. Наддаването за този конкретен накит е продължило 10 минути.

През март 1791 г., когато крал Луи XIV, съпругата му и децата им се подготвят за бягство от Франция и Революцията, опитът за което впоследствие е осуетен, кралските бижута са изпратени в Брюксел, където пребивава доверено лице на Мария Антоанета. Довереникът ги приема и ги предава на австрийския император и племенник на кралицата. По-късно императорът ги връща на дъщерята на Мария Антоанета, Мария Тереза Френска.

Мария Антоанета е гилотинирана на 16 октомври 1793 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл