Продажбите на коли с 29% спад

България е на първо място в ЕС по спад на продажбите на нови коли.

У нас е най-големият срив сред страните от ЕС

В Румъния има 26% намаление

Продажбите на нови коли в България през февруари намаляха с 29,2% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Европейската асоциация на производителите на автомобили. Така България се нарежда на първо място сред страните от ЕС по спад на реализираните сделки.

През февруари в страната са регистрирани само 1988 нови коли. Това е намаление и спрямо януари, когато са продадени 2330 нови автомобила. За първите два месеца на годината спадът на сделките с нови коли у нас е с 16,2%.

На второ място след нас с намаление на продажбите с 26,8% през февруари е Румъния. Третото място в негативната класация е за Дания, където спадът е с 19,5%. Двуцифрено намаление на сделките с нови автомобили през февруари спрямо същия месец на миналата година има в седем страни от ЕС. В тази група влизат и Полша (-12%), Австрия (-10,9%), Германия (-10,8%), Словения (-10,2%).

Общо за страните от ЕС покупките на нови коли са намалели със 7,4% както през февруари, така и през първите два месеца на годината. В някои държави обаче има ръст като например в Литва сделките са се увеличили с 36,9%.

Коментари

Задължително поле