България е №1 по ръст на продажбите на нови коли

През октомври продажбите на нови коли в България нарастват с 32,3% спрямо същия месец на миналата година.

За 10 месеца в страната са регистрирани над 24 хил. автомобила

През октомври сме втори с 32% ръст

Общо за държавите от ЕС има спад се сделките, а у нас увеличението е с близо 17%

България е на първо място сред страните от ЕС по ръст на продажбите на нови коли. За периода от януари до октомври в страната са регистрирани 24 359 нови коли, което е увеличение с 16,9% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

Докато средно за страните от ЕС има спад на продажбите на нови автомобили с 8,1% за периода, у нас има значително увеличение. Най-близо до България в класацията по ръст на продажбите са Латвия, където увеличението е с 12,5%, и Румъния с ръст от 8,1%.

Основната причина за повишението при сделките с нови коли у нас е желанието на хората да предпазят парите си от високата инфлация. С ежедневното покачване на цените и нулевите лихви по депозитите в банките, парите се обезценяват.

През последните една-две години новите коли значително поскъпваха. Затова много хора предпочитат да вложат спестяванията си в покупката на автомобил, вместо да ги държат в банка.

В повечето страни от ЕС за периода от януари до октомври има спад в регистрациите на нови коли. Най-голямо е намалението в Дания (-21,4%) и Литва (-20%). Общият брой на продадените нови коли в страните членки за 10 месеца е малко над 7,5 млн., при 8,19 млн. за същия период на миналата година, показват данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

Само за месец октомври в България са регистирани 2384 нови автомобила. Това е с 32,3% повече спрямо същия месец на миналата година. По отношение на продажбите през октомври има само една страна в ЕС, която е с по-голям ръст от нас. Това е Латвия, където сделките с нови коли са се увеличили с 61,1% на годишна база.

През октомври регистрираните нови автомобили в ЕС са общо 745 855 броя, което е с 12,2% повече спрямо същия месец на миналата година. Тези продажби обаче остават с близо 290 хил. под нивото от октомври 2019 г., преди пандемията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика