Продажбите на нови автомобили в ЕС удариха 10-годишен рекорд

автомобили

У нас също има ръст

Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) е отбелязала солидно повишение през месец май, достигайки най-високите нива от май 2007 година – точно преди световната икономическа криза да удари сериозно автомобилната индустрия.

Данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчитат растеж и при продажбите на нови автомобили и в България, предаде БНР.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в ЕС нараснаха през май със 7,6% спрямо същия месец на предходната година, компенсирайки напълно изненадващ спад с 6,6% през април. ACEA отбеляза, че през миналия месец пет от най-големите автомобилни пазари са се представили доста добре, с изключение на Обединеното кралство. Най-силен растеж при продажбите на нови автомобили е регистриран в Германия (повишение с 12,9%), следваната от Испания (с 11,2%), Франция (с 8,9%) и Италия (с 8,2%), докато продажбите във Великобритания бележат спад с 8,5%.

За първите пет месеца на настоящата година ACEA отчита увеличаване на регистрацията на нови автомобили в рамките на Европейския съюз с 5,3% спрямо същия период на 2016 година до общо 6 719 209 броя.

Според същото проучване на ACEA продажбите на нови автомобили в България нарастват през май с 4,6% до 2457 броя от 2349 броя година по-рано.

За първите пет месеца на годината регистрираните нови автомобили в нашата страна се увеличават с 16,3% до 11 543 броя от 9921 броя за същия период преди година.

Продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика, като данните за първите пет месеца на годината са пореден добър сигнал за икономическото развитие на ЕС в началото на новата година и знак, че продажбите на нови автомобили ще продължават да нарастват и през второто полугодие.

В ЕС добър растеж с 13,4% през май бележат продажбите на нови автомобили на немската компания Daimler, следвана от италианската FCA Group, произвеждаща марката Fiat (повишение с 11,5%), от френската компания Renault Group, произвеждаща марките Renault и Dacia (повишение от 10,2 на сто). По-слабо повишение на продажбите е отчетно при френската автомобилна групировка PSA Group, произвеждаща марките Peugeot и Citroen (повишение с 4,7%) и при немската BMW Group, чийто продажби са нараснали с едва 2 на сто.

Растеж с 8,2% бележат продажбите на немския автомобилен гигант Volkswagen AG, като в същото време неговият общ пазарен дял нараства слабо през май до 24,2% от 24,0% година по-рано и продължава да бъде най-голям в рамките на ЕС. Това е знак, че водещият европейски производител на автомобили продължава да се възстановява от най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на компанията, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика